Moterų gyvenimo trukmė kai kuriose šalyse gali pasiekti 90 metų

  • Teksto dydis:

Iki 2030-ųjų Pietų Korėjos moterų tikėtina gyvenimo trukmė gali viršyti 90 metų, nors ilgai buvo manoma, kad tokia vidutinė gyvenimo trukmė yra nepasiekiama, trečiadienį paskelbė mokslininkai.

Pietų Korėja yra ne tik pirmoji pasaulio valstybė, kurioje moterys vidutiniškai gali pradėti gyventi ilgiau nei 90 metų: joje taip pat gali pasireikšti didžiausias ilgaamžiškumo šuolis, rašoma medicinos žurnale „The Lancet“.

Kitos išsivysčiusios šalys atsilieka nedaug: prancūzių ir japonių gyvenimo trukmė, labiau tikėtina nei netikėtina, viršys 88 metus.

„Dar prasidedant šiam amžiui daugelis mokslininkų tikėjo, kad tikėtina gyvenimo trukmė niekada neviršys 90 metų“, – sakė pagrindinis straipsnio autorius, Imperijos koledžo Londone profesorius Majidas Ezzati (Madžidas Ezatis).

Šalys, kuriose 2030 metais bus ilgiausia vyrų gyvenimo trukmė (84 metai), tikriausiai yra Pietų Korėja, Australija ir Šveicarija, sakoma tyrimo išvadose.

Visose 35 tirtose turtingose šalyse tikėtina gyvenimo trukmė artimiausius 15 metų turėtų didėti.

Nors gyventojų senėjimas yra pažangos ženklas, jos taip pat reiškia iššūkius sveikatos apsaugos sistemoms ir socialinėms tarnyboms, tad gali tekti didinti amžių, nuo kurio žmonės nebedirbs, perspėjama straipsnyje.

„Svarbu, kad būtų politika didėjančiai vyresnio amžiaus gyventojų bendruomenei palaikyti, – sakė M.Ezzati. – Socialiniai šio pokyčio padariniai taip pat tikriausiai vers keisti pensijas ir išėjimą į pensiją.“

Pietų Korėjos sėkmės istorija yra pagrįsta dideliais laimėjimais, susijusiais su ekonominiu statusu, taip pat – su pagerėjusia vaikų mityba ir plačia prieiga prie sveikatos apsaugos bei modernių medicinos technologijų, pažymi straipsnio autoriai.

Ši Rytų Azijos valstybė, kurioje gyvena 50 mln. žmonių, drauge su savo kaimyne Japonija taip pat išlaikė reikšmingai mažesnius nutukusių žmonių ir rūkančių moterų skaičius.

JAV atsilieka

Tačiau Jungtinėse Valstijose tikėtina gyvenimo trukmė gimimo metu dabar yra mažesnė nei daugumoje kitų šalių, kurių gyventojai gauna dideles pajamas, ir ateityje šiuo atžvilgiu JAV tikriausiai dar labiau atsiliks.

„Prastus pastarojo meto ir prognozuojamus JAV rodiklius bent iš dalies nulemia didelis ... mirtingumas nuo chroniškų ligų, smurto ir nepakankamos sveikatos apsaugos“, – teigiama tyrimo išvadose.

Tirtų šalių grupėje JAV pasižymi didžiausiu vaikų ir motinų mirtingumu, nužudymų skaičiumi ir kūno masės indeksu, kuriuo matuojamas nutukimas.

Iš 35 turtingų Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių Amerika vienintelė neturi visuotinės sveikatos apsaugos, kurią tyrėjai pavadino kitų šalių suaugusiųjų mirtingumo mažinimo strategijų „kertiniu akmeniu“.

Tyrimo autoriai pasitelkė statistinius metodus, naudojamus orų prognozėms sudaryti, ir išplėtojo net 21 nepriklausomą modelį.

2015 metais moterys Japonijoje, Singapūre ir Ispanijoje vidutiniškai gyveno ilgiausiai – atitinkamai 87, 86 metus ir 85,5 metų. Pietų Korėja buvo ketvirtoje vietoje.

Vyrai, kurie 2015 metais galėjo tikėtis ilgiausio gyvenimo (maždaug 81 metų), gyvena Šveicarijoje, Islandijoje ir Australijoje.

Nuo 2010 iki 2030 metų Pietų Korėjos moterų vidutinė gyvenimo trukmė turi pailgėti 6,6 metų, Slovėnijos moterų – 4,7 metų, o Portugalijos moterų – 4,4 metų.

Vyrų vidutinė gyvenimo trukmė labiausiai turėtų pailgėti Vengrijoje (7,5 metų), Pietų Korėjoje (7 metais) ir Slovėnijoje (6,4 metų).

Jungtinėse Valstijose per tuos pačius du dešimtmečius vidutinė gyvenimo trukmė turėtų padidėti nedaug – nuo 81,2 iki 83,3 metų moterims ir nuo 76,5 iki 79,5 metų vyrams.

2015 metais visos penkios šalys, kuriose tikėtina gyvenimo trukmė buvo mažiausia, nuo 50 iki beveik 55 vyrams ir moterims, priklausė Afrikos regionui į pietus nuo Sacharos.

Išskyrus karo ir bado periodus, tikėtina gyvenimo trukmė turtingose šalyse beveik nuolat didėjo nuo pat XIX amžiaus, nuo maždaug 50 iki 80 metų.


Šiame straipsnyje: moterysgyvenimo trukmė90 metų

NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
kam reikalingas zmogus-darzove?

...

... portretas
Ir visa tai - TIK vyrų sąskaita; KADA feministinis teroras baigsis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių