Musulmonų brolijos triumfas

Vakar Egipte buvo kaip reikiant karšta. Visą dieną šalis užgniaužusi kvapą laukė, kas gi bus paskelbtas naujuoju valstybės vadovu. Galiausiai paskelbta, kad laimėjo Musulmonų brolijos kandidatas Mohamedas Mursi.

Žadėta, kad rezultatai bus paskelbti sekmadienį 15 val. vietos laiku, tačiau net praėjus valandai nebuvo jokių ženklų, kad pareigūnai būtų pasirengę tai padaryti.

Galiausiai beveik po pusantros valandos buvo paskelbta, kad rinkimus laimėjo Brolijos kandidatas. Jis įveikė buvusį Egipto premjerą Ahmedą Shafiqą. Šis surinko 48,3 proc., o M.Mursi – 51,73 proc. balsų.

Tūkstančiai Musulmonų brolijos šalininkų revoliucijos širdimi vadinamoje Tahriro aikštėje džiaugėsi dėl M.Mursi pergalės, jie šio rezultato laukė nuo praėjusio ketvirtadienio. Būtent tada žadėta paskelbti rezultatus, tačiau terminas buvo atidėtas, esą rinkimų komisijai bandant įvertinti užfiksuotus pažeidimus.

Vakar saugumas Egipte buvo kaip reikiant sustiprintas. Armijos atstovai pabrėžė, kad yra pasirengę reaguoti į bet kokius neramumus.

Valstybės sektoriaus darbuotojai, dirbantys aplink Kairo Tahriro aikštę, kur susirinko tūkstančiai Musulmonų brolijos šalininkų, buvo paraginti eiti namo. Kaire buvo uždarytos parduotuvės, o žmonės liko namie ir nekantriai laukė naujienų.

Tiesa, kol kas neaišku, kokios bus naujojo šalies vadovo galios. Tai ketinama apibrėžti šiuo metu rengiamoje šalies konstitucijoje.

Visgi rinkimų rezultatai – istoriniai Artimiesiems Rytams, nors veikiausiai nepabaigs armijos, islamiškų ir kitokių jėgų grumtynių dėl valdžios bei Egipto – didžiausios arabų valstybės – ateities.

Tiesa, kai kurie ekspertai sako, kad armijos sprendimas paskelbti Brolijos kandidatą šalies vadovu galėjo būti nulemtas kariškių susitarimo su M.Mursi, kad šis suteiks jiems imunitetą. Bet Musulmonų brolijos atstovai kategoriškai neigė kalbas apie slaptas derybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių