NATO ir Rusijos Tarybos derybos vyks R. Tillersono vizito išvakarėse

  • Teksto dydis:

NATO ambasadoriai ketvirtadienį susitiks su Rusijos pasiuntiniu, bandydami sumažinti įtampą prieš pat Aljanso narių pirmąsias derybas, kuriose dalyvaus JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

Diplomatai aptars krizę Ukrainoje, taip pat Afganistano saugumo ir terorizmo grėsmės regione klausimus, nurodė vienas NATO pareigūnas.

„Po konsultacijų su NATO ir Rusijos Tarybos nariais pakviečiau juos į susitikimą ambasadorių lygmeniu. Šis susitikimas įvyks kovo 30-ąją NATO būstinėje Briuselyje“, – sakė J.Stoltenbergas.

NATO ir Rusijos Tarybos (NRT) susitikimai vyko reguliariai iki Aljanso santykius su Maskva atšaldžiusios 2014 metų Ukrainos krizės ir buvo vėl atnaujinti beveik prieš metus. Dabar jau bus ketvirtas NRT susitikimas nuo jų atnaujinimo.

Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį 2014 metų kovą, NATO teko sunerimti. Nuo tada Aljansas kaltina Rusiją prorusiškų separatistų Ukrainoje kurstymu prieš provakarietišką Kijevo vyriausybę.

JAV vadovaujama NATO įšaldė praktinį bendradarbiavimą su Rusija dėl jos vaidmens Ukrainoje, tačiau J.Stoltenbergas sako, kad politiniai ryšių kanalai liko atviri.

Rusijos atstovas prie NATO Aleksandras Gruško ketvirtadienį su savo NATO kolegomis taip pat aptars „klausimus, susijusius su kariniais veiksmais, abipusiu skaidrumu ir rizikos mažinimu, siekiant padidinti stabilumą ir saugumą euroatlantiniame regione“, sakė NATO pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

NRT susitikimas vyks prieš pat R.Tillersono vizitą į Briuselį penktadienį numatytoms konsultacijoms su kitais 28 šalių Aljanso užsienio reikalų ministrais.

NATO nusprendė paankstinti ministrų susitikimą ir perkelti jį į penktadienį, nes R.Tillersonas nebūtų galėjęs jame dalyvauti anksčiau susitikimui numatytą dieną kitą savaitę.

R.Tillersono pirminis sprendimas praleisti NATO susitikimą ir tą patį mėnesį vykti vizito į Maskvą privertė Aljanso nares sunerimti dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos simpatijų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir JAV įsipareigojimų Aljansui, kurį D.Trumpas yra pavadinęs „pasenusiu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių