Naujasis Prancūzijos parlamentas per pirmąjį posėdį pirmininku išrinko F. de Rugy

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje per pirmąjį naujai išrinktos Nacionalinės Asamblėjos posėdį pirmininku išrinktas parlamentaras François de Rugy (Fransua de Rugi).

Už jį balsavo 353 parlamentarai iš 577 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose, kur prezidento Emmanuel Macrono (Emanuelio Makrono) centristų partijos „Respublika, pirmyn“ („Republique En Marche“, REM) atstovų yra 308 ir sąjungininkų iš centristinio Demokratų judėjimo („MoDem“) 42, tokiu būdu užsitikrinus tvirtą daugumą.

F.Rugy 2012–2015 metais buvo Nacionalinėje Asamblėjoje vienas ekologų grupės lyderių, 2015-aisiais perėjo prie socialistų, o 2017-aisiais į E.Macrono REM.

Maždaug trečdalis parlamentarų yra naujokai Nacionalinėje Asamblėjoje; 38 proc. sudaro moterys – daugiausia per šiuolaikinę Prancūzijos istoriją.

Kai kurie turėjo vietinio lygio politinės patirties, bet dauguma – politikos naujokai.

Vidutinis parlamentarų amžius – 49 metai, ankstesnės kadencijos – 55-eri; jauniausias narys yra 23 metų, o vyriausias – 79-erių.

Jie tikisi įsitraukę į darbą greitai išnagrinėti vyriausybės pasiūlytą įstatymą dėl policijos galių išplėtimo ir darbo santykių reformos, palengvinsiančios darbuotojų priėmimo ir atleidimo procedūras.

Ankstesnėje Asamblėjoje dominavusių socialistų beliko 30, o kraštutinių kairiųjų lyderio Jean-Luco Melenchono (Žano Luko Melenšono) partija turi 17 vietų.

Kraštutinių dešiniųjų veikėja Marine Le Pen (Marin Le Pen) pirmą kartą bus įstatymų leidėja Nacionalinėje Asamblėjoje, kurioje jos Nacionalinis Frontas turės iš viso aštuonias vietas. Ankstesnėje Asamblėjoje jų buvo tik dvi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių