Naujasis Saudo Arabijos karalius perskirstė svarbius postus

  • Teksto dydis:

Naujasis Saudo Arabijos karalius Salmanas, siekdamas sutvirtinti savo valdžią, atliko svarbių valdžios postų perskirstymą, per kurį iš pareigų buvo pašalinti du velionio monarcho Abdullah (Abdulos) sūnūs, taip pat buvo pakeisti žvalgybos ir kitų svarbių agentūrų vadovai.

Tarp pašalintųjų iš postų buvo aukšto rango Uostų valdybos, Nacionalinės antikorupcinės komisijos ir šios konservatyvios musulmoniškos karalystės religinės policijos pareigūnų.

Nauji paskyrimai buvo paskelbti praėjus savaitei po to, kai Salmanas įžengė į sostą mirus karaliui Abdullah, kuriam buvo apie 90 metų.

Salmanas ketvirtadienį taip pat pasistengė pamaloninti savo pavaldinius: vienas iš daugiau negu 30-ies jo pasirašytų įsakų įpareigoja išmokėti „dviejų mėnesių bazinio atlyginimo dydžio priedą visiems Saudo Arabijos vyriausybės civiliams darbuotojams ir kariškiams“, nurodė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Panašios išmokos skirtos ir studentams bei pensininkams.

„Brangūs žmonės, jūs nusipelnėte daugiau. Kad ir ką bedaryčiau, nesugebėsiu jums duoti to, ko nusipelnėte“, – sakoma vėliau karaliaus oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje.

Monarchas taip pat paprašė piliečių neužmiršti jo savo maldose.

Kaip informavo SPA, Salmanas atleido iš pareigų princą Khalidą bin Bandarą bin Abdul Azizą al Saudą (Chalidą bin Bandarą bin Abdul Azizą Saudą), vadovavusį Vyriausiajai žvalgybos valdybai.
Naujuoju žvalgybos vadovu, kurio pareigos prilygsta ministro postui, buvo paskirtas generolas Khalidas bin Ali bin Abdullah al Humaidanas (Chalidas bin Alis bin Abdula Humaidanas).

Atskiru įsaku iš Nacionalinio saugumo tarybos generalinio sekretoriaus ir monarcho patarėjo postų buvo pašalintas velionio karaliaus Abdullah sūnėnas princas Bandaras bin Sultanas.

Princas Bandaras 22 metus iki 2005-ųjų dirbo Saudo Arabijos ambasadoriumi prie JAV, o vėliau buvo paskirtas į Nacionalinio saugumo tarybą.

Taip pat buvo atleisti iš pareigų du velionio monarcho sūnūs: Mekos regiono gubernatorius princas Mishaalas (Mišaalas) ir sostinės Rijado administracijos vadovas princas Turki (Turkis). Šie įsakai buvo paskelbti per Saudo Arabijos nacionalinę televiziją.

Vienas iš karaliaus Abdullah sūnų – princas Mitebas – buvo paliktas dirbti ministru, atsakingu už Nacionalinę gvardiją. Tos sukarintos pajėgos turi apie 200 tūkst. narių.

79 metų Salmanas, kuris yra Abdullah netikras brolis, paskyrė 31 narį turėsiantį ministrų kabinetą, kuriame dirbs nauji kultūros ir informacijos, socialinių reikalų, civilinės administracijos ir valdymo bei informacinių technologijų ministrai.

Daugiausiai pasaulyje naftos eksportuojančios šalies naftos reikalų ministro poste buvo paliktas Ali al Naimi (Alis Naimis). Savo postus taip pat išsaugojo užsienio reikalų ministras Saudas al Faisalas (Saudas Faisalas) ir finansų ministras Ibrahimas al Assafas (Ibrahimas Asafas).

Princas Mohammedas bin Nayefas (Mohamedas bin Najefas), tapęs antruoju eilėje į sostą, taip pat liko dirbti vidaus reikalų ministro poste.

Gynybos ministru, praėjus kelioms valandoms po karaliaus Abdullah mirties sausio 23 dieną, Salmanas paskyrė savo sūnų princą Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną).

Salmanas sujungė aukštojo mokslo ir švietimo ministerijas, paskirdamas naujos institucijos vadovu Azzamą bin Mohammedą al Dakheelą (Azamą bin Mohamedą Dachilą).

Kitu dekretu buvo pakeistas šalies vertybinių popierių biržos priežiūros institucijos vadovas, ruošiantis šių metų viduryje atverti didžiausią biržą arabų pasaulyje užsienio investuotojams.


Šiame straipsnyje: Saudo Arabiakaralius Salmanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių