Nikaragva pasirašė Paryžiaus klimato susitarimą

  • Teksto dydis:

Nikaragvai pirmadienį pasirašius Paryžiaus klimato susitarimą, Jungtinės Valstijos ir Sirija liko vienintelės valstybės, vis dar delsiančios pasirašyti šį pasaulinį paktą.

Prezidento Danielio Ortegos vyriausybė pareiškime, kurį perskaitė viceprezidentė Rosario Murillo (Rosario Muriljo), nurodo, kad šis 2015 metų sutartis yra „vienintelis tarptautinis instrumentas, kuriuo pateikiamos sąlygos sutikti pasaulinį atšilimą ir jo poveikį“.

Po šio pirmadienio pareiškimo JAV ir Sirija lieka vienintelės šalys, dar nepasirašiusios Paryžiaus susitarimo, kuriuo numatomos taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis mažinimo priemonės, kad temperatūros kilimas būtų apribotas ne daugiau kaip dviem laipsniais.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) birželio mėnesį paskelbė prasidedant trejus metus truksiantį pasitraukimo iš šios sutarties procesą ir priežastimi nurodė tai, kad Paryžiaus susitarimas Jungtinėms Valstijoms yra ekonomiškai nenaudingas.

D. Ortega praėjusią savaitę pasakė, kad Nikaragva pasirašys susitarimą, bet nenurodė kada.

Anksčiau ši mažytė centrinės Amerikos valstybė atsisakydavo pasirašyti susitarimą ir nurodydavo, kad juo nepakankamai kovojama su pasauliniu atšilimu.

„Sveikiname Nikaragvos pranešimą, dar labiau akcentuojantį tarptautinės bendrijos įsipareigojimą prisiimti visą atsakomybę už mūsų bendrą planetą“, – sakė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas aplinkos programai Elliottas Harrisas (Eliotas Harisas).

„Visi privalome toliau didinti savo individualias ir kolektyvines pastangas dėl klimato kaitos – vieno didžiausių mūsų laikų iššūkių“, – sakė jis.

Orų pavojai

Rugsėjo mėnesį kairiųjų prezidentas D. Ortega per privatų susitikimą su Pasaulio banko direktoriais Managvoje paskelbė, kad jo šalis prisidės prie susitarimo, bet vėliau ši žinia be jokių paaiškinimų buvo pašalinta iš oficialios vyriausybės interneto svetainės.

Pareiškime, kuriuo paskelbė apie savo sprendimą, Nikaragva atkreipė dėmesį į dažnesnių gamtinių katastrofų pavojus su „didelėmis išlaidomis, gyvybių praradimu ir didėjančia materialine žala“.

Prisidėti prie sutarties Nikaragva nusprendė kelios savaitės po regione siautusios atogrąžų audros „Nate“, kuri akcentavo Nikaragvos ir jos kaimynių pažeidžiamumą kalbant apie klimato kaitos poveikį.

Audra atnešė smarkias liūtis, kurios sukėlė potvynius ir žemės nuošliaužas, paliko nusiaubtą ruožą su sugriautais namais, keliais ir tiltais.

„Nate“ centrinėje Amerikoje pareikalavo mažiausiai 32 gyvybių, 15 iš jų – labiausiai nukentėjusioje Nikaragvoje.

Nikaragvos aplinkosaugos organizacija „Centro Humboldt“ gyrė šalies sprendimą prisijungti prie pasaulinės klimato sutarties.

„Pritariame šiam sprendimui, – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos direktorius Victoras Camposas (Viktoras Kamposas). – Prašėme jų paremti susitarimą ir labai džiaugiamės šiuo sprendimu.“

Pasak jo, dabar vyriausybė turi apibrėžti, kaip Nikaragva dalyvaus, ir organizacija planuoja paraginti parengti nacionalinį planą dėl klimato kaitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių