Niujorko eksmeras svarsto galimybę siekti JAV prezidento posto

  • Teksto dydis:

Buvęs Niujorko meras ir milijardierius žiniasklaidos magnatas Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) pirmąkart viešai pareiškė svarstantis galimybę šįmet kandidatuoti į JAV prezidento postą.

Toks žingsnis smarkiai sumaišytų kortas jau senokai įsibėgėjusioje prezidento rinkimų kampanijoje, kurioje antradienį respublikonų ir demokratų pretendentai susigrums dėl rinkėjų balsų per labai svarbius pirminius rinkimus Naujajame Hampšyre.

M.Bloombergas, kuris svarstė galimybę kandidatuoti ankstesniuose rinkimuose ir griežtai kritikavo 2016 metų kampanijos debatus dėl esą pernelyg žemo lygio, dienraščiui „Financial Times“ sakė, kad „svarsto visas galimybes“, kai jo buvo paklausta, ar ketina prisidėti prie šių lenktynių.

„Man diskurso ir diskusijų lygis atrodo sielvartingai banalus, piktinantis ir įžeidžiantis rinkėjus“, – sakė žiniasklaidos magnatas, pridūręs kad amerikiečiai nusipelnė „kur kas geresnių“ kandidatų.

Šie jo komentarai nuskambėjo po to, kai dienraštis „The New York Times“ praėjusį mėnesį pranešė, jog M.Bloombergas nurodė savo patarėjams parengti planus jo potencialiam nepriklausomam kandidatavimui. Tokia kampanija verslo magnatui, kurio kapitalas vertinamas 40 mlrd. dolerių, turėtų atsieiti mažiausiai 1 mln. dolerių.

Jam artimi šaltiniai praėjusio mėnesio pabaigoje „The New York Times“ sakė, jog M.Bloombergas sunerimęs dėl Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), siejamo su kraštutiniu dešiniuoju Respublikonų partijos sparnu, iškilimo, taip pat dėl nerimą keliančio demokratų favoritės Hillary Clinton (Hilari Klinton) posūkio į kairę, mėginant atremti save demokratu socialistu vadinančio Vermonto senatoriaus Bernie Sanderso (Bernio Sanderso) iššūkį.

73 metų M.Bloombergas yra finansų naujienų agentūros „Bloomberg“ įkūrėjas. Jo turtas yra gerokai didesnis negu ekscentriškojo D.Trumpo, kurio kapitalą žurnalas „Forbes“ vertina 4,5 mlrd. dolerių.

M.Bloombergas laikomas veikiau pragmatiku, o ne ideologu, kuris labiau orientuojasi į rezultatus ir vadovaujasi statistika. Anksčiau jis buvo demokratų šalininkas, 2001 metais tapo respublikonu, o 2007-aisiais vėl pakeitė nuomonę ir tapo nepriklausomu veikėju.

Jo įsitraukimas į lenktynes gali iš esmės pakeisti situaciją ir ypač paveikti demokratų pastangas išlaikyti Baltuosius rūmus savo rankose. Ekspertai sako, kad jis susirinktų daugiau demokratų, o ne respublikonų šalininkų balsų dėl savo liberalaus požiūrio į šaunamųjų ginklų kontrolę, abortus ir aplinkos apsaugą.

D.Trumpas ir B.Sandersas yra sakę, kad džiaugtųsi galimybe varžytis su M.Bloombergu.

„Manau, kad Amerikos žmonės nenori pamatyti, kaip mūsų šalis juda link oligarchijos, kur milijardieriai kontroliuoja politinį procesą“, – praėjusį mėnesį sakė B.Sandersas.

H.Clinton neseniai pavadino M.Bloombergą „geru draugu“ ir sakė, kad yra pasirengusi „išvaduoti jį“ nuo būtinybės įsitraukti į rinkimų kampaniją, pati tapdama savo partijos kandidate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių