Nusižudė likusi nesuprasta

16 metų nuolatinio seksualinio susijaudinimo kamuojama amerikietė susidūrusi su abejingumo siena pasidavė. Praėjusį savaitgalį ji rasta nusižudžiusi savo namuose Floridoje.

Gyvenimas apsivertė

"Anksčiau mano gyvenimas buvo kitoks, kol mane apėmė šis žvėris", – pasakojo 39 metų Gretchen Molannen vos prieš keletą dienų iki savižudybės laikraščiui "The Tampa Bay Times" duotame interviu.

Vaikystėje G.Molannen mokėsi groti pianinu ir lankė bažnyčios chorą. Floridos universitete ji gavo bakalauro laipsnį, gerai išmoko ispanų ir vokiečių kalbas. 1996 m., būdama 23-ejų, ji ketino pradėti vertėjos karjerą. Mergina turėjo vaikiną, kuris buvo gerokai vyresnis ir dėl to nepatiko tėvams, bet ji buvo įsimylėjusi.

Tačiau vieną dieną viskas staiga pasikeitė, kai ji patyrė seksualinį susijaudinimą, – šis nebesiliovė. Nei kai ji vairavo automobilį, pietavo su tėvais ar apsipirkinėjo parduotuvėje.

Nebuvo jokio nelaimingo nutikimo, ligos ar kito įvykio, kuris būtų galėjęs paaiškinti tokią būseną. Vienintelis palengvėjimas, kurį surado jaunuolė, buvo masturbacija, bet ji to bjaurėjosi, nes buvo tikinti liuteronė.

Tačiau norėdama bent šiek tiek palengvinti kančias G.Molannen turėjo tai daryti beveik nuolat. Praėjo mėnesiai, kol ji išdrįso kreiptis į gydytoją. Medikė nustebo ir pasakė, jog paprastai žmonės kenčia nuo visiškai priešingos problemos, ir rekomendavo ledo pakuotes, šaltus kompresus ir pieno vonias. Bet šios priemonės nepadėjo.

p>Dirbti buvo neįmanoma

G.Molannen bandė kibtis į paprasčiausius darbus: pardavinėjo sidabrinius papuošalus, priiminėjo pranešimus ir skambučius medicinos centre bei soliariume.

Bet kiekvienoje darbovietėje ji tiek laiko praleisdavo viena tualete, kad bet kokia veikla tapo neįmanoma. 1999 m. moteris metė darbus.

Net seksas G.Molannen nebebuvo malonus, nes šie pojūčiai tapo jos darbu. O menkiausias švelnumas tik padidindavo kančias.

Tačiau ji toliau norėjo būti patraukli vyrams, todėl atliko plastines operacijas ir susimažino nosį bei pasididino krūtinę. Nors iš namų išeidavo nedažnai, ji nepraleisdavo galimybių, kurių pateikdavo pats likimas.

G.Molannen susipažino su vienu vaikinu, kai šis per klaidą surinko jos numerį. Pažintis su antruoju įvyko vaistinėje, kai jis pirko preparatų nuo peršalimo. Trečiasis atsiliepė į merginos skelbimą internete.

Su pastaruoju vaikinu ji turėdavo lytinių santykių tik keturis kartus per metus.

"Nors po to keletą valandų kentėdavau pragarą, vis tiek norėjau nors šiek tiek intymumo ir šilumos", – prisipažino G.Molannen.

Gydytojai neturi atsakymo

Nieko nepranešdama artimiesiems, ji lankėsi pas ginekologą, neurologą, psichiatrą ir kitus gydytojus. Ji išbandė daugybę vaistų ir net hipnoterapiją. Ji ieškojo atsakymų internete, bet visos nuorodos vedė prie priklausomybės nuo sekso, tačiau tai nebuvo jos problema.

Nuolatinio genitalinio susijaudinimo sutrikimą pirmą kartą 2001 m. išaiškino amerikietė seksoterapeutė Sandra Leiblum. Ji turėjo pacienčių, kurios jautė nuolatinį fizinį, bet ne psichologinį susijaudinimą. Vienai jis atsirado pavartojus antidepresantų, antrai – po traumos, kitos šaknų ieškojo vaikystėje arba tai vertino kaip artėjančios menopauzės simptomą.

Jokia viena konkreti smegenų sritis nėra atsakinga už seksualinius pojūčius, šis procesas yra menkai ištyrinėtas. Todėl gydytojai neturi bendros nuomonės nei dėl nuolatinio genitalinio susijaudinimo sutrikimo priežasčių, nei dėl gydymo.

Gydytojai išrašė G.Molannen antidepresantų ir migdomųjų, bet moteris neturėjo sveikatos draudimo, o pati neįstengdavo jų įpirkti.

Norėdama gauti invalidumą, ji kreipėsi į teismą. Teisėjas abejingai išklausė G.Molannen pasakojimą, o šiemet rugsėjį ji sulaukė atsakymo paštu. Nė vienas jos simptomas nepateko į oficialų neįgalumo sąrašą. Teisėjas pareiškė nuomonę, kad G.Molannen norėjo gauti invalidumą siekdama piniginės naudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių