Nužudyto Rusijos opozicijos aktyvisto B. Nemcovo dukra atsiėmė žmogaus teisių premiją

  • Teksto dydis:

Nužudyto Rusijos opozicijos aktyvisto Boriso Nemcovo dukra žurnalistė antradienį atsiėmė Lenkijos skirtą 1 mln. eurų vertės Lecho Walesos (Lecho Valensos) solidarumo premiją už nuopelnus demokratijos ir žmogaus teisių srityje.

31 metų Žana Nemcova atsiėmė kasmet skiriamą Solidarumo premiją per ceremoniją Varšuvoje, kuri, anot jos, turėtų įkvėpti daugelį Rusijos žmonių tikėti, „kad verta tęsti kovą, kad neturėtume pasiduoti“.

Kadencija baigiantis Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) sakė, kad šis apdovanojimas „skiriamas visiems Rusijos patriotams, kurie tiki, kad didesnė ir gražesnė Rusija neprivalo būti šalimi, kurios bijo visas pasaulis“.

Ž.Nemcova paprašė pagerbti tylos minute jos tėvą – aktyvų Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiką, kuris buvo nušautas Maskvoje vasario 27 dieną.

Rusijos opozicija dėl to nužudymo kaltina Kremlių, bet šalies valdžia neigia esanti kaip nors susijusi su tuo išpuoliu.

Ž.Nemcova birželį nurodė pasitraukusi iš Rusijos, smerkdama šalyje tvyrančią „smurto ir teroro“ atmosferą, kurstomą prokremliškos propagandos. Jos advokatas sakė, kad nužudyto aktyvisto dukra išvyko į Europą ir kol kas neplanuoja grįžti į tėvynę.

Iki gegužės Ž.Nemcova dirbo Rusijos verslo naujienų televizijoje RBK.

Ž.Nemcova paskelbė, kad iš gautos premijos 700 tūkst. eurų skirs Europos Sąjungos Rytų partnerystės projekto šalims, ypač Ukrainai. Žurnalistė tikino, kad daugelis rusų nepalaiko savo vyriausybės požiūrio į padėtį Ukrainoje ir kad jos žingsnis turėtų būti laikomas Rusijos pagalba Ukrainai, padedant Lenkijai.

Šis apdovanojimas pirmąkart buvo skirtas praeitais metais, minint pirmųjų Lenkijoje po Antrojo pasaulinio karo pusiau laisvų rinkimų 25-ąsias metines. Premijos pirmuoju laureatu tapo Mustafa Cemilevas (Mustafa Džemiliovas) – 71 metų Ukrainos įstatymų leidėjas ir vienas iš Krymo totorių bendruomenės lyderių, daug metų praleidęs Sovietų Sąjungos kalėjimuose ir lageriuose.

Šios premijos pavadinimas susijęs su prodemokratine profsąjunga „Solidarumas“, kuriai vadovavo Lenkijos antikomunistinio judėjimo ikona Lechas Walesa, vėliau tapęs šalies prezidentu ir Nobelio taikos premijos laureatu.

L.Walesa dalyvavo antradienį vykusioje ceremonijoje, kaip ir per pernykštis premijos lauretas M.Cemilevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių