Oksfordo universiteto vadove pirmą kartą gali būti paskirta moteris

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos Oksfordo universitetas ketvirtadienį pranešė, kad pirmą kartą savo istorijoje į vicekanclerio, kuris yra faktinis universiteto vadovas, postą pasiūlė skirti moterį - terorizmo ekspertę Louise Richardson (Luiz Ričardson).

L.Richardson, anksčiau dėsčiusi Harvarde ir šiuo metu einanti vicekanclerės pareigas Škotijos Šv. Andriaus universitete, taps pirmąja šį postą užimsiančia moterimi nuo 1230-ųjų, kai buvo įkurta ši mokslo įstaiga.

Ceremoninį universiteto kanclerio postą užimantis Chrisas Pattenas (Krisas Patenas) sakė, kad nominavimo komisijai „didžiulį įspūdį paliko profesorės L.Richardson gilus atsidavimas švietimo ir mokslo vertybėms, kurias puoselėja Oksfordas“.

„Jos išskirtiniai darbo rezultatai būnant tiek švietimo lydere, tiek įžymia mokslininke yra puikus pagrindas jai vadovauti Oksfordui ateinančiais metais“, - sakė Ch.Pattenas, kuris buvo paskutinis Honkongo gubernatorius britas prieš miesto grąžinimą Kinijai 1997 metais.

L.Richardson kandidatūrai dar turės pritarti 5 tūkst. narių turintis universiteto vadovaujantysis organas - kongregacija, kurią sudaro visi dėstytojai ir universiteto administracija.

Kai bus patvirtinta kongregacijos, Airijoje gimusi 56 metų profesorė savo naująsias pareigas pradės eiti nuo 2016 metų sausio 1 dienos. Jos kadencija truks septynerius metus.

Jos pirmtakas profesorius Andrew Hamiltonas (Endrius Hamiltonas) buvo paskirtas Niujorko universiteto rektoriumi.

L.Richardson, kuri yra ištekėjusi ir užauginusi tris vaikus, bakalauro laipsnį įgijo Dublino Švenčiausiosios Trejybės koledže, kuris yra seniausia Airijos aukštoji mokykla.

Vėliau ji baigė politikos mokslų magistrantūros studijas Kalifornijos universitete Los Andžele (UCLA), taip pat įgijo magistro ir daktaro laipsnius Harvardo universitete.

L.Richardson sakė, kad jai bus „didžiulė garbė“ stoti prie Oksfordo universiteto - „vieno didžiųjų pasaulio universitetų“ - vairo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių