Olandijoje keliama pirma byla eutanaziją atlikusiai gydytojai

  • Teksto dydis:

Nyderlandų prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl vienos gydytojos, atlikusios eutanaziją vienai demencija sirgusiai senyvo amžiaus moteriai, penktadienį pranešė pareigūnai.

Tokia byla yra pirmoji nuo 2002 metų, kai Nyderlanduose buvo legalizuota eutanazija.

Pasak prokurorų, slaugos namuose gyvenusi 74 metų pacientė savo testamente buvo nurodžiusi, kad nori mirti, tačiau lieka neaišku, ar prieš mirtį tikrai to norėjo.

„Slaugos namų gydytoja, 2016 metų kovą atlikusi eutanaziją 74 metų demencija sergančiai neįgaliai pacientei, bus teisiama“, – sakoma Nyderlandų prokuratūros tarnybos pranešime.

„Tai pirmas atvejis nuo Gyvenimo nutraukimo ir pagalbinės savižudybės įstatymo įsigaliojimo 2002 metais, kai Olandijos valstybinė prokuratūros tarnyba patrauks baudžiamojon atsakomybėn gydytoją“, – teigiama jame.

Nyderlandai ir kaimyninė Belgija 2002 metais tapo pirmosiomis šalimis pasaulyje, įteisinusiomis pagalbą numirti, kurią gali suteikti tik gydytojai griežtai numatytomis sąlygomis.

Gydytoja mano, kad veikė apdairiai tačiau „sveikina tolesnius nurodymus, (kaip elgtis) neįgalių pacientų pageidavimų atveju“, sakė medikės atstovas, kurį cituoja televizija NOS.

„Ji apgailestauja, kad už tai kaltinama“, – pridūrė jis.

Regioninė eutanazijos priežiūros komisija nustatė, kad gydytoja „peržengė ribą“ ir „šiuo atveju veikė neatsargiai“, sakoma prokurorų pareiškime.

Moters testamentas, kurį ji surašė keli metai prieš patekdama į slaugos namus, yra „neaiškus ir prieštaringas“, priduriama jame.

„Nors moteris nuolat tvirtino, kad nori numirti, kitais atvejais ji sakydavo, kad nenori numirti, – teigia prokurorai. – Gydytoja turėjo patikrinti, ar moteris tebenori mirti, aptardama šį klausimą su ja.“

Ši byla „apima svarbias teisines problemas, susijusias su demencija sergančių pacientų gyvenimo nutraukimu. Norėdama, kad į šiuos klausimus būtų atsakyta, prokuratūra perduoda šį specifinį klausimą teismui.“

2017 metais Nyderlanduose eutanaziją pasirinko maždaug 6585 pacientai arba 4,4 proc. iš daugiau nei 150 tūkst. tais metais mirusių žmonių, rodo griežtai eutanaziją kontroliuojančio komiteto pateikti duomenys.

Dvylika atvejų komitetas pažymėjo kaip galinčius kelti susirūpinimą ir du iš jų perdavė ištirti prokurorams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Traukinys irgi žmonijos civilizacijos simbolis,po to kai išrado ratą.

...

... portretas
Zielionka, geriau paprašyt CIVILIZUOTOS paslaugos nei šokti po traukiniu.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Gyvybę žmogui duoda ne gydytojai,todėl ir atimti jos negalėtų.O žmogaus sunaiknimas žmogumi labai artimas pirmam žingsniui į kanibalizmą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių