Pabėgėliams duris užtrenkiantis JAV prezidentas išprovokavo protestus

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį nurodė sustiprinti būsimųjų imigrantų ar pabėgėlių patikrą ir „neįleisti radikaliųjų islamo teroristų į Jungtines Amerikos Valstijas“. Netrukus tai išprovokavo amerikiečių protestus.

Nusitaikė į septynias šalis

Naujojo gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso (Džeimso Matiso) prisaikdinimo ceremonijos metu Pentagone D.Trumpas pasirašė įsaką, kuriuo siekiama užkirsti kelią nelegaliems migrantams patekti į JAV.

„Tai rimtas dalykas,“ – aukštiems kariškiams mandagiai plojant pareiškė prezidentas.

Baltieji rūmai kol kas nepaskelbė įsako teksto, bet JAV žiniasklaidai šią savaitę nutekintas juodraštis yra plačiai komentuojamas.

Remiantis šiuo nepatvirtintu įsako projektu, visa JAV pabėgėlių perkėlimo programa yra stabdoma mažiausiai 120 dienų, kol bus nustatytos naujos griežtos patikrinimo taisyklės.

Konkrečiai pabėgėliams iš Sirijos bus draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, kol prezidentas pats paskelbs, kad jie nebekelia pavojaus.

Septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams 30 dienų nebus išduodamos vizos – nesvarbu, ar jie norėtų emigruoti į Ameriką, ar tik joje apsilankyti.

Ypač nuodugnus patikrinimas

Sustabdžius pabėgėlių ir vizų programas, bus parengtos naujos prašančių asmenų patikros taisyklės, kurios, pasak D.Trumpo, bus „ypač nuodugnios“.

Išimčių bus padaryta „religinių mažumų“ atstovams. Įsake minimų šalių atveju tai reikštų, kad bus palankiai vertinami krikščionys.

Piliečių laisvių grupės ir daugelis kovos su terorizmu ekspertų pasmerkė šias priemones. Pasak jų, suplakti į krūvą konfliktų aukas ir ekstremistus yra nehumaniška.

„Ypač nuodugnus patikrinimas – tai eufemizmas, už kurio slepiasi musulmonų diskriminacija,“ – pareiškė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos vykdantys direktorius Anthony Romero (Entonis Romeras).

Anot jo, D.Trumpo įsakas, kuriame griežčiau traktuojamos šalys, kurių gyventojų daugumą sudaro musulmonai, pažeidžia JAV Konstituciją, draudžiančią religinę diskriminaciją.

Amerikos ir islamo santykių tarybos Čikagos skyriaus direktorius Ahmedas Rehabas sakė, kad jo grupė imsis teisinių priemonių, kad šis įsakas būtų panaikintas.

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai) pareiškė esanti „labai nuliūdinta“. Pakistanietė, kuriai Talibano ekstremistai 2012 metais šovė į galvą, paragino D. Trumpą neapleisti „bejėgiškiausių“ pasaulyje vaikų ir šeimų.

Tačiau naujasis įsakas sulauks už D.Trumpą balsavusių nacionalistinių pažiūrų amerikiečių palaikymo. Be to, nors D.Trumpas neįvykdė pernai prezidento rinkimų kampanijos metu išsakyto grasinimo uždrausti visiems musulmonams atvykti į JAV.

D.Trumpo šalininkai tvirtina, kad šios priemonės yra būtinos siekiant užkirsti kelią tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ ar džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) šalininkams apsimetus pabėgėliais patekti į JAV.

JAV Valstybės departamentas, kuris kartu su Nacionalinio saugumo departamentu turės įgyvendinti naująsias priemones, pareiškė esąs pasirengęs iš karto pradėti jas taikyti.

„Pranešime apie bet kokius pakeitimus, susijusius su kelionėmis į Jungtines Valstijas, kai tik turėsime šią informaciją,“ – sakė Valstybės departamento atstovas Markas Toneris (Markas Touneris).

„Rimtai vertiname savo atsakomybę apsaugoti Amerikos visuomenę ir tuo pačiu toliau siekti padėti labiausiai pažeidžiamiems žmonėms pasaulyje,“ – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Ale ,kiek protestuotoju ir tie patys matyt parazitines erkes.

pagarba

pagarba portretas
Tikram prezidentui

Demokratas

Demokratas portretas
Gyvenu JAV,labai puikioje ir tiek pat turtingoje Minesotos valstijoje.Cia kvaila valstijos adminisracija prisiveze nepaprastai daug musulmonu,Ypac somaliniu.Vietinia ir meksikieciai labai ju nemegsta,jie yra pakankamai slykstus. Nesunku pastebeti ,kad ju akyse daugeja, tukstanciais per menesi.Gamyklose jie darbo metu kelis kartus ,atstate subines meldziasi.Pries keliolika metu jiems atvykus i JAV,valstija duodavo automobili,didziules pasalpas ir beveik nemokama busta. Dabar to jau nera. Kai kurie uteles,gime ir ismokslinti JAV,Kelia ranka pries JAV. Kuo jie nusipelne? Trumpas cia yra absoliuciai teisus.Tai reikejo padaryti po rugsejo 11-osios. .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių