Padniestrės parlamentas prašo Rusijos, JT ir ESBO pripažinti nepriklausomybę

Moldovos prorusiškos separatistinės Padniestrės respublikos Aukščiausioji taryba trečiadienį patvirtino kreipimąsi į Rusijos Federacijos prezidentą, Valstybės Dūmą ir Federacijos Tarybą, taip pat Jungtines Tautas (JT) bei Europos ir saugumo bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) dėl respublikos nepriklausomybės pripažinimo.

Padniestrės įstatymų leidėjų paruoštame dokumente primenami 2006 metų rugsėjo 17 dienos referendumo rezultatai – 97 proc. balsavusiųjų pasisakė už respublikos nepriklausomybę ir prisijungimą vėliau prie Rusijos.

„Išreiškę savo valią viena iš pagrindinių tiesioginės demokratijos priemonių – plebiscitu, balsavę už Padniestrės respublikos nepriklausomybę ir tolesnį savanorišką Padniestrės prisijungimą prie Rusijos Federacijos, Padniestrės žmonės realizavo savo neatimamą teisę laisvai ir be išorinio įsikišimo priimti sprendimą dėl savo politinio statuso, vykdyti ekonominę, socialinę ir kultūrinę plėtrą. Pagal visuotinai priimtas tarptautinės teisės normas, žmonių teisė priimti sprendimus turi būti politinių sprendimų pagrindas ir visos valstybės privalo gerbti šią teisę“, – sakoma kreipimesi.

Rumuniškai kalbančios Moldovos rytiniame pasienyje esanti Padniestrė nepriklausomybę paskelbė 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, tačiau jos valstybingumo nepripažįsta nė viena valstybė.


Šiame straipsnyje: MoldovaPadniestrėseparatizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių