Palestinos išvadavimo organizacija: JAV ambasados Jeruzalėje atidarymas - provokacija

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų sprendimas gegužę perkelti savo ambasadą Izraelyje į Jeruzalės miestą, kad šis įvykis sutaptų su 70-osiomis žydų valstybės įkūrimo metinėmis, „yra provokacija arabams“, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

Jungtinės Valstijos anksčiau penktadienį pranešė, kad gegužę perkels savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę. Gegužės 14-ąją bus minimos 70-osios Izraelio nepriklausomybės metinės.

Tuo tarpu palestiniečiai gegužės 15 dieną mini Nakbos, arba katastrofos, gedulingas metines. 1948 metais, kai buvo sukurta Izraelio valstybė, 760 tūkst. palestiniečių pabėgo arba buvo priversti palikti savo namus.

„Amerikiečių administracijos sprendimai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir pasirinkti šį žingsnį (įgyvendinti) per palestiniečių Nakbą yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Palestinos išvadavimo organizacijos generalinis sekretorius Saebas Erekatas (Saibas Erekatas).

Jo teigimu, šis žingsnis „sugriaus dviejų valstybių sprendinį bei bus akivaizdi provokacija visiems arabams ir musulmonams“.

Santykiai tarp Vašingtono ir palestiniečių yra ypač įtempti po D. Trumpo gruodį priimto sprendimo pripažinti Jeruzalę Izraelio sostinę ir perkelti čia JAV ambasadą.

Palestiniečių lyderiai sako, kad jeigu JAV nepakeis šio sprendimo, Vašingtonas negalės tarpininkauti jų taikos deryboms su Izraeliu.

Palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine. JT savo ruožtu ragina šalis susilaikyti nuo savo ambasadų perkėlimo į šį miestą, kol jo statusas bus nuspręstas Izraeliui ir palestiniečiams pasiekus taikos susitarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tiesiog tos JAV stengias išprovokuot konfliktus kiek galint toliau nuo jos teritorijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių