Paliaubos Gazos Ruože: Izraelis skelbia sąrašą palestiniečių kalinių, kuriuos paleistų

  • Teksto dydis:

Izraelio teisingumo ministerija trečiadienį paskelbė 300 palestiniečių kalinių ir sulaikytųjų, kurie galėtų būti paleisti pagal susitarimą kelioms dienoms nutraukti kovas ir išlaisvinti įkaitus, kuriuos Gazos Ruože laiko „Hamas“, sąrašą.

Sąraše esančių asmenų daugumą sudaro paaugliai, per pastaruosius metus sulaikyti už palyginti nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus, pavyzdžiui, akmenų svaidymą ar įtariamą kurstymą. Nė vienas jų nebuvo nuteistas už žmogžudystę, nors kai kurie atliko bausmę už pasikėsinimą nužudyti.

Jauniausiam sąraše esančiam sulaikytajam – 14 metų, taip pat jame yra apie 40 moterų. Paleisti sulaikytieji galės grįžti į savo namus okupuotame Vakarų Krante, Rytų Jeruzalėje ir Gazos Ruože.

Pagal trečiadienį paskelbtą Izraelio ir „Hamas“ susitarimą dėl paliaubų, 50 įkaitų bus paleisti per keturias dienas.

Egipto valstybinė televizija „Qahera“ pranešė, kad Izraelio ir „Hamas“ kovų pertrauka prasidės ketvirtadienį 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Tikimasi, kad per pirmąsias keturias dienas Izraelis paleis 150 palestiniečių kalinių, nors Teisingumo ministerija paskelbė 300 kalinių sąrašą tam atvejui, jei susitarimas būtų pratęstas. Pagal Izraelio įstatymus visuomenė per 24 valandas gali pareikšti prieštaravimą dėl bet kokio paleidimo.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po netikėto palestiniečių islamistų grupuotės išpuolio Izraelyje spalio 7 dieną, kai žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių.

Manoma, kad „Hamas“ ir kitos palestiniečių kovotojų grupuotės Gazos Ruože įkaitais laiko apie 240 izraeliečių ir užsieniečių.

Izraelis į spalio 7-osios išpuolį atsakė masiniais bombardavimais ir antžeminėmis operacijomis Gazos Ruože, per kurias, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, jau žuvo 14,1 tūkst. žmonių, įskaitant tūkstančius vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių