Paryžius ir Berlynas perima ES vairą po žemyną sukrėtusio „Brexit“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel patvirtino, kad jie „visiškai sutaria dėl to, kaip spręsti situaciją“, susidariusią po visą žemyną sukrėtusio Didžiosios Britanijos referendumo, kuriame rinkėjai nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Apie tai informavo šaltiniai Prancūzijos prezidentūroje po šalių lyderių pokalbio telefonu.

Abiejų valstybių vadovai, kurie pratęs derybas pirmadienį Berlyne, „nori didžiausio aiškumo, kad būtų išvengta bet kokio neapibrėžtumo“ po ketvirtadienį įvykusio „Brexit“ referendumo, kurio sukelta šoko banga nusmukdė pasaulines akcijų rinkas, naftos kainas ir svaro kursą, sakė F.Hollande'ui artimas šaltinis.

Jie taip pat „pabrėžė Europos iniciatyvų poreikį ir būtinybę greitai imtis veiksmų dėl konkrečių prioritetų“, sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP.

Dėl Britanijos sprendimo tapti pirmąja valstybe, pasitrauksiančia iš 28 valstybių bloko, ES atsidūrė visiškai nežinomoje situacijoje, o pasaulinės akcijų rinkos penktadienį neteko 2,1 trln. JAV dolerių, investuotojams supanikavus dėl naujos grėsmės pasaulio ekonomikai.

Europos lyderių laukia įtempta diplomatinė savaitė, per kurią bus tariamasi, kaip toliau judėti pirmyn. Kai kurie jų reikalauja greitų skyrybų, būgštaujant dėl galimo domino kaladėlių efekto ir tikėtinų panašių plebiscitų kitose euroskeptiškose šalyse.

F.Hollande'as pirmadienį ryte susitiks derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, o vėliau vyks į Berlyną susitikti su A.Merkel ir Italijos vyriausybės vadovu Matteo Renzi (Matėju Renciu).

Antradienį ES lyderiai susirinks į dviejų dienų viršūnių susitikimą Briuselyje, kuriame Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) tikriausiai bus smarkiai spaudžiamas nedelsiant pradėti dvejus metus truksiantį pasitraukimo iš ES procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ką siūlo Kubilius po britų sprendimo? Kubilius mato, kad greitai jau niekas pasaulyje nerems Lietuvos valdžios nusikalstamo trečiojo pasaulinio karo kurstymo. Ką siūlo Kubilius? Švaistyti daugiau mūsų mokesčių pinigų, varinėti mūsų diplomatus po pasaulio sostines, kad su dešimteriopa energija kurstyti karą (nurodyta čia). Laimei, mes esame tarp Rytų ir Vakarų. Todėl žinome Rytų išmintį: šuniukas Kubilius loja, o pasaulio politikos karavanas eina. Kiek Kubilius besistengtų, jei Vakarų politikai ir rinkėjai sako, kad žaisti karo žaidimus gana, kad laikas susirūpinti mums nedirbančia ekonomika ir prekyba, tai šuniuko Kubiliaus niekas nepaiso. Laikas jau ir mūsų rinkėjams uždaryti Kubilių su Butkevičiumi į būdą. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių