Paryžius: JAV ir Europos civilizacijos modeliai skiriasi

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos politika, kai į šalį iš Meksikos patenkantys migrantai pasienyje atskiriami nuo savo vaikų, rodo, kad Jungtinių Valstijų ir Europos „civilizacijos modeliai“ skiriasi, antradienį pareiškė Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai.

„Nenoriu, kad tai, kas vyksta Jungtinėse Valstijose, vyktų ir Europoje; mūsų civilizacijos modeliai skiriasi, akivaizdu, kad skiriasi tam tikros mūsų vertybės“, – sakė Benjaminas Griveaux (Benžamenas Grivo) televizijai „France 2“.

D. Trumpas jaučia vis didesnį spaudimą dėl savo „nulinės tolerancijos“ sienų saugumo politikos, pagal kurią išskiriamos nelegaliai iš Meksikos į JAV atvykstančios šeimos. Didžiulį pasipiktinimą sukėlė reportažai, kuriuose buvo matyti metalinio tinklo pertvaromis atitvertose patalpose laikomi vaikai, taip pat garso įrašas, kuriame girdimi atskiriamų vaikų verksmas ir gailūs šauksmai „Tėveli!“

„Šie vaizdai, suprantama, sukrečia, o mūsų pareiga, suprantama, yra ginti europinį idealą, taikos, laisvės idealą“, – kalbėjo vyriausybės atstovas. 

D. Trumpas taip pat supykdė Europos lyderius, kai pareiškė, kad Senasis žemynas „padarė didžiulę klaidą“, įsileidęs šimtus tūkstančių nuo karo ir skurdo tėvynėje bėgusių žmonių. Prezidentas sakė neleisiantis Amerikai virsti „migrantų stovykla“. 

„Nenorime, kad tai kas vyksta su migracija Europoje, vyktų ir pas mus“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas. 

B. Griveaux Paryžiaus reakciją į šią D. Trumpo žinutę paskelbė prieš Berlyne numatytą Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikimą, kuriame bus tariamasi dėl bendrų Europos Sąjungos veiksmų sprendžiant migrantų antplūdžio problemą. 

Vokietijos kanclerės vyriausybę purto nesutarimai dėl jos svetingos migracijos politikos, prisidėjusios prie kraštutinių dešiniųjų ir populistinių politinių jėgų iškilimo kai kuriose Europos valstybėse.  

„Manau, kad pagrindinė mano kartos pareiga... ginti Europos solidarumą nuo populizmo, visų jo formų, kraštutinių kairiųjų ir kraštutinių dešiniųjų“, – sakė B. Griveaux. 

„Jei visi pasislėps už savo valstybės sienų, mums nepavyks“, – pabrėžė Prancūzijos vyriausybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Migrantai atakuoja Ameriką. "Sekmadienio popietę šimtai laukiančių JAV pasienyje prie San Diego centrinės Amerikos migrantų bandė išvengti Meksikos policijos blokados ir bėgo link milžiniško sienos perėjimo iš Meksikos į San Diegą, mėtydami akmenis. Kai kurie pradėjo lipti per sienos tvorą. Atsakant į tai, Jungtinių Valstijų muitinių ir sienos apsaugos agentūra uždarė sieną į abiejų krypčių perėjimo puses ir paleido ašarines dujas, kad sugrąžintų migrantus nuo pasienio tvoros. Vėliau sekmadienio vakarą perėjimas per sieną vėl atsidarė." Galvojate, kad piktos migrantų minios nepasirodys prie Lietuvos sienų? Kad jus neišprievartaus? Pasirodys ir išprievartaus, jei mes neprotestuosime ir leisime Grybauskaitei ir Linkevičiui įteisinti nelegalią migraciją į Lietuvos teritoriją. Protestuokime. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių