Pasaulio merai ragina G-20 lyderius gelbėti planetą

  • Teksto dydis:

Dešimtys miestų merų iš viso pasaulio, tarp jų – Vašingtono, Berlyno, Paryžiaus, Tokijo ir Sidnėjaus, pirmadienį paragino Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderius laikytis savo įsipareigojimų kovoti su klimato kaita.

Bendrame tekste, kuris buvo išsiuntinėtas žiniasklaidos organizacijoms visame pasaulyje ir paskelbtas internete, 40 didžiųjų pasaulio miestų (C-40) merai savo atstovaujamų „šimtų milijonų piliečių“ vardu ragina G-20 lyderius „vykdyti savo įsipareigojimus kovoti su klimato kaita, viena didžiausių pasaulio problemų“.

Turint omenyje JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato susitarimo, „kitų 19 lyderių būsimame G-20 viršūnių susitikime ryžtas apsaugoti mūsų planetos ateitį yra svarbesnis nei bet kada“, priduriama pareiškime.

G-20 valstybių lyderių susitikimas vyks liepos 7-8 dienomis Hamburge Vokietijoje.

Pasaulio miestų merai, vadovaujami Paryžiaus merės Anne Hidalgo (An Hidalgo), sakė, kad juos įkvėpė daugiau kaip 300 JAV miestų merų pademonstruota drąsa: nepaisant D.Trumpo sprendimo, jie įsipareigojo laikytis Paryžiaus susitarimo.

Pagrindinis Paryžiaus susitarimo tikslas yra šalių priemonės, kuriomis pasaulio klimato šiltėjimas galėtų būti apribotas dviem laipsniais pagal Celsijų.

Tačiau D.Trumpas yra pasakęs, kad šis klimato susitarimas, pasirašytas beveik 200 šalių, užkraus Jungtinėms Valstijoms „drakonišką finansinę ir ekonominę naštą“ ir kad Vašingtono varžovams šiuo atžvilgiu bus daug lengviau.

Tarp minimą pareiškimą pasirašiusių merų yra ir Karačio, Monrealio, Rio de Žaneiro, Melburno, Čikagos, Varšuvos, Seulo, Vankuverio vadovai.

„Vietos lyderiai visame pasaulyje palaiko jus, dvigubindami mūsų įsipareigojimus drąsiems veiksmams dėl klimato kaitos, dirbdami su verslo lyderiais ir piliečiais visame pasaulyje“, – sakoma merų pareiškime. Jie taip pat ragina paprastus piliečius pasirašyti peticiją ir taip paremti jų reikalą.

„Mes visi privalome drauge dirbti, kad išgelbėtume planetą“, – akcentuojama pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių