Paslaptinga buvusi PAR prezidento žmona siekia valdžios

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respubliką (PAR) nuo 1994 metų valdantis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) šeštadienį pradeda savo suvažiavimą ir turi išsirinkti naują vadovą, kuris prieš 2019 metų rinkimus pakeis iš partijos lyderio posto pasitraukiantį prezidentą Jacobą Zumą (Džeikobą Zumą).

Partija, kurios suvažiavimas vyks gruodžio 16-20 dienomis, yra labai susiskaldžiusi dėl to, kas turėtų jai vadovauti. Naujasis jos lyderis po rinkimų tikriausiai taps ir šalies prezidentu.

Favorite yra laikoma buvusi prezidento žmona Nkosazana Dlamini-Zuma, nors jai ir sunku atsiriboti nuo korupcijos skandalų persekiojamo ir dėl šalies ekonominių bei politinių problemų kaltinamo J. Zumos, su kuriuo ji susilaukė keturių vaikų.

68 metų N. Dlamini-Zuma yra ANC veteranė, patyrusi technokratė, įvairiuose ministrų postuose dirbusi nuo pat baltųjų mažumos valdymo užbaigimo 1994-aisiais.

Nei ANC, nei Pietų Afrikos Respublikai moteris dar nėra vadovavusi.

J. Zuma ją parėmė ir vadino drąsiu žmogumi, kuriuo „galima pasitikėti“. Tačiau kritikų tai kol kas neįtikino.

„Ji yra paslaptis … Ją labai sunku vertinti, paprasčiausiai dėl to, kad ji visuomet veikdavo kažkieno kito šešėlyje“, – sakė politikos analitikė Susan Booysen (Sjuzan Buisen).

Pagrindinis N. Dlamini-Zumos varžovas yra verslo remiamas 65 metų viceprezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) ir jeigu jis pralaimės, partija prieš 2019 metų rinkimus galėtų skilti.


Šiame straipsnyje: Nkosazana Dlamini ZumaPAR

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių