Paulius VI, kuris sakė „ne“ laisvai meilei, paskelbtas palaimintuoju

  • Teksto dydis:

Popiežius Paulius VI, kuris per 1968-ųjų revoliuciją ėmėsi priemonių prieš laisvą meilę ir Katalikų Bažnyčioje įdiegė dideles permainas, sekmadienį buvo paskelbtas palaimintuoju ir per žingsnį priartėjo prie kanonizavimo.

Giovanni Battista Montini (Džovanis Batista Montinis), švelnaus balso kardinolas iš Šiaurės Italijos, popiežiumi buvo išrinktas 1963 metais ir popiežiavo 15 metų, sunkiu Bažnyčiai periodu, kai per Vakarus nusirito populistiniai maištai.

Tuo periodu didėjo sekuliarizmas, laisvėjo moralė ir popiežiui trukdė ne tik Šaltojo karo poliarizacijos politika, bet ir silpno bei pernelyg atsargaus žmogaus reputacija.

Tačiau Paulius VI laikomas vienu dabartinio popiežiaus Pranciškaus pavyzdžių, daugeliu atžvilgių kukliu žmogumi, kurį argentiniečių pontifikas dažnai mini savo kalbose.

Intelektualas Paulius VI tęsė Vatikano II Susirinkimą, kurį 1962 metais pradėjo jo pirmtakas popiežius Jonas XXIII, baigė jį 1965 metais ir įgyvendino daugybę jo reformų, tarp jų – pastangas inicijuoti dialogą su kitomis religijomis ir skirti didesnį vaidmenį pasauliečiams.

Jis buvo labai iniciatyvus popiežius, pirmasis popiežius piligrimas, kirtęs žemynus, kad susitiktų su tikinčiaisiais, be to, pirmasis bandė reformuoti įtakingą Vatikano kuriją, pirmasis, pradėjęs rengti savaitines bendrąsias audiencijas paprastiems žmonėms Šv.Petro aikštėje ir siekęs netikinčiųjų nuomonės.

Tačiau labiausiai jis garsėja tuo, kad vėl patvirtino Bažnyčios draudimą dėl dirbtinės kontracepcijos, nors jo paties komisija dėl gimimų kontrolės, įsteigta patarinėti Vatikanui, didele persvara nubalsavo už draudimo panaikinimą.

Tas sprendimas papiktino daugelį katalikų – tokiu metu, kai tikintieji priėmė seksualinę laisvę, o moterys reikalavo teisės naudoti gimimų kontrolės piliules.

Atsisakė popiežiaus tiaros

Pauliaus VI kelias į paskelbimą šventuoju prasidėjo anksčiau šiais metais, kai Vatikano Šventųjų skelbimo kongregacija patvirtino jo pirmąjį stebuklą – dar negimusio kūdikio, kuriam grėsė didelis smegenų pažeidimo pavojus, išgijimą 2001 metais Jungtinėse Valstijose.

Gydytojai siūlė motinai abortą, bet ji atsisakė ir vietoje to meldė Pauliaus VI užtarimo naudodama šio popiežiaus drabužio skiautę, kurią jai ir jos vaikui davė viena vienuolė. Tam vaikui dabar 13 metų ir jis atrodo sveikas.

Per dideles iškilmes paskelbęs šventaisiais Joną Paulių II ir Joną XXIII, Pranciškus Paulių VI beatifikavo per paprastą ceremoniją, kuria buvo siekiama pagerbti žmogų, kaip ir 77 metų dabartinis popiežius, atsisakiusį pompastikos ir valdžios privilegijų.

Visai taip kaip Pranciškus atsisakė nešioti tradicinį auksinį kryžių, Paulius VI atsisakė brangakmeniais išpuoštos popiežiškos tiaros, kai 1963 metais buvo išrinktas. Jis padėjo ją ant Šv.Petro bazilikos altoriaus ir jos vertės sumą paskyrė neturtingiesiems.

Pranciškus buvo beveik 30-ies, kai buvo išrinktas Paulius VI, ir nors dar reikia pažiūrėti, ar jis laikysis tvirčiau už tą italų popiežių, abu jie pasižymi kuklumu ir atvirumu visokiausios kilmės žmonėms.

Kai kurie Pranciškaus veiksmai taip pat atkartojo Pauliaus VI veiksmus, nuo jo istorinio 1964 metų susitikimo Jeruzalėje su Konstantinopolio patriarchu iki 1965 metų kalbos Jungtinėse Tautose, kurioje jis ragino: „Daugiau jokio karo, daugiau niekada!“.


Šiame straipsnyje: PopiežiuspalaipinimasVatikanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

liettuvis

liettuvis portretas
kaip slykstu kai pasileideliu pysiu i sikna vadina meile

opr

opr portretas
Dalyvavome mes, lietuviu piligrimai, Romoje, Vatikane, Pauliaus VI paskelbimo palaimintuoju iskilmese, buvo ispudinga ir silta ceremonija
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių