Pchenjanas: „visiška sėkmė“ lydėjo vandenilinės bombos bandymą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjoje atliktas vandenilinės bombos bandymas, kuris buvo „visiškai sėkmingas“, pranešė Pchenjano televizija, pabrėžusi, kad naująją bombą galima įtaisyti tarpžemyninėje balistinėje raketoje.

„Vandenilinės bombos bandymas buvo visiška sėkmė“, – sakė televizijos KCNA pranešėja, dar pridūrusi, kad bandymą atlikti įsakęs šalies vadovas Kim Jong Unas (Kim Čen Unas).

Televizija parodė kadrus, kaip šis lyderis pasirašo įsakymą dėl vandenilinės bombos bandymo; šis ginklas yra gerokai galingesnis nei klasikinė atominė bomba.

Pranešimą perskaitė diktorė į Ri Chun-hee (Li Čun Hi), garsiausia šalyje naujienų pranešėja, pasirodanti ekrane ypatingais atvejais jau daugiau kaip 40 metų.

Pranešėja džiaugėsi, kad sprogimas buvęs „nepaprastai stiprus“ ir kad šį sprogmenį galima įtaisyti raketoje.

„Taip yra labai reikšmingas įvykis, siekiant galutinio tikslo – užbaigti formuoti valstybės branduolines pajėgas“, – perskaitė Ri Chun-hee.

Tuo tarpu Seulo orų agentūra nurodė, kad „dirbtinis drebėjimas“ buvęs penkis ar šešis kartus stipresnis už drebėjimą per penktąjį branduolinį bandymą.

JAV geologijos tarnyba USGS nurodė, kad prie Šiaurės Korėjos Pungjė branduolinių bandymų poligono užfiksuotas 6,3 balo stiprumo žemės drebėjimas.

„Energijos lygis buvo penkis ar šešis kartus didesnis negu per penktąjį branduolinį bandymą“, – sakė Pietų Korėjos meteorologijos administracijos Žemės drebėjimų ir ugnikalnių centro vadovas

Šiaurės Korėjoje pirmasis branduolinis bandymas vyko 2006-aisiais; manoma, kad juo ir kitais sprogdinimais tikrinta tobulinama bombos konstrukcija, didinamas galingumas.

Penktasis bandymas atliktas pernai rugsėjį, sukėlė 5,3 balo stiprumo žemės drebėjimas, nurodė Seulas. spėdamas, kad to sprogmens galia siekė 10 kilotonų; beje, Hirosimoje 1945 metais buvo susprogdinta 15 kilotonų JAV bomba.

Anksčiau sekmadienį buvo pranešta apie 6,3 balo stiprumo žemės drebėjimą, kurį netoli Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligono nustatė JAV geologijos tarnyba USGS.

Pietų Korėjos meteorologijos agentūra ir Generalinis karinių pajėgų štabas taip pat pranešė, kad 5,6 balo stiprumo žemės drebėjimas įvyko 0 val. 29 min. vietos laiku Kildžu vietovėje Šiaurės Hamjongo provincijoje.

Reikalauja sankcijų Pchenjanui

Pietų Korėjos prezidentas Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) reikalauja kuo griežčiau bausti Šiaurės Korėją, taikyti papildomas Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjanui, paskelbusiam sekmadienį apie sėkmingą vandenilinės bombos išbandymą.

Moon Jae-inas ragina imtis „visų diplomatinių priemonių, tarp jų ir JT Saugumo Tarybos sankcijų rezoliucijos visiškai izoliuoti Šiaurės Korėją“, sakė prezidento patarėjas saugumo klausimais Chungas Eui-yongas (Čangas Ijujongas) po skubiai sušaukto Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio.

Pasak jo, Pietų Korėja linkusi aptarti ir, kaip minėjo Moon Jaei-inas, „stipriausių strateginių JAV pajėgų“ dislokavimą, – matyt turėta omenyje 1991 metais iš Korėjos išgabenta taktinė branduolinė ginkluotė.

Japonijos ministras smerkia branduolinį bandymą

Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Aso (Taras Asas) sekmadienį pareiškė, kad griežtai smerkia Šiaurės Korėjos įvykdytą branduolinio ginklo bandymą.

„Japonijos vyriausybė savo ambasados Pekine kanalais perdavė (Šiaurės Korėjai), kad griežtai smerkia Pchenjano veiksmus. Mes pažymėjome, kad jeigu KLDR tikrai įvykdė branduolinį bandymą, tai yra nedovanotinas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos pažeidimas“, – sakė ministras, kurio žodžius citavo britų transliuotojas BBC.

Ministras pažymėjo, kad paprašė JAV ir Pietų Korėjos padėti organizuoti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį Šiaurės Korėjos problemai aptarti.

„Atsižvelgdama į tai, kad KLDR, regis, neketina leistis į dialogą, Japonija dirbs su kitomis šalimis dėl JT Saugumo Tarybos rezoliucijos priėmimo“, – pridūrė T.Aso.

Rusija ragina laikytis rimties

Rusija, sekmadienį „griežčiausiai“ smerkdama Šiaurės Korėją dėl vandenilinės bombos bandymo, ragino laikytis rimties.

„Šis naujausias demonstratyvus Pchenjano nesiskaitymas su atitinkamų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų reikalavimais ir tarptautinės teisės normomis nusipelno griežčiausio pasmerkimo“, – pareiškė Rusijos Užsienio reikalų ministerija.

„Šiomis besiklostančiomis sąlygomis būtina išlikti ramiems ir susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie veda prie tolesnio įtampos eskalavimo“, – sakoma ministerijos pareiškime.

E. Macronas: į bandymą reikia atsakyti labai tvirtai

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sekmadienį paragino tarptautinę bendriją „labai tvirtai“ atsakyti į Šiaurės Korėjos pareiškimą, kad ji sėkmingai išbandė vandenilinę bombą.

„Tarptautinė bendrija turi būti labai tvirta, tvarkydamasi su šia naujausia provokacija, kad priverstų Šiaurės Korėją besąlygiškai grįžti prie derybų ir imtis visiško, patikrinamo ir neatšaukiamo savo branduolinės ir balistinės programų išardymo“, – sakoma E.Macrono pareiškime.

Jis paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą „greitai reaguoti“ į šį eskalavimą, o Europos Sąjungą – pareikšti „aiškų ir vieningą“ atsaką.

NATO vadovas sunerimęs

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas griežtai sukritikavo Šiaurės Korėją, atlikusią šeštąjį branduolinį bandymą ir pavadino tai „dar vienu pasipiktinimą keliančiu daugybės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu“.

J.Stoltenbergas dar pažymėjo, kad „NATO kelia nerimą destabilizuojantis Pchenjano elgsenos pobūdis, keliantis grėsmę regiono ir tarptautiniam saugumui“.

Jis paragino Šiaurės Korėją „nedelsiant nutraukti visą branduolinės ir balistinės ginkluotės plėtojimą visapusišku, patikrinamu ir negrįžtamu būdu bei vėl įsitraukti į dialogą su tarptautine bendrija“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naras

Naras portretas
Kada sitiems debilams bus suduota per snapa?

Anonimas

Anonimas portretas
Turi atomini ginkla _ TURI NEPRIKLAUSOMYBE. Saunuoliai korejieciai. Deda dideli BYBI ant pindosu ir Briuselio ,,demokratijos,, Lietuva pavydi S.Korejai laisves, nepriklausomybes ir demokratijos.

I$ukis pendiusams mestas

I$ukis pendiusams mestas portretas
ar pakels pirstine ,ar tik drasus pries tuos ,kuriuos gali nugaleti...? Ar dabar tik los ,ir visokiais'' ugnimis,ir griusmais''gasdins... pasirodo yra saliu kuriu neisgasdinsit kariniais biudzetais, ir 5 -mis nato sutartimis,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių