Pentagonas rusų naikintuvo Su-27 skrydį pavadino nesaugiu

  • Teksto dydis:

Pentagonas nesaugiu pavadino rusų naikintuvo Su-27 priartėjimą pirmadienį prie amerikiečių strateginės žvalgybos lėktuvo RC-135U virš Baltijos jūros.

„Dėl didelio artėjimo greičio ir netinkamo lėktuvo valdymo perėmimo metu, ši sąveika apibrėžiama buvusi nesaugi“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ JAV karinės vadovybės Europoje atstovas.

Pasak jo, šio perėmimo metu amerikiečių lėktuvas skrido tarptautine oro erdve virš Baltijos jūros.

Anksčiau du JAV pareigūnai televizijai „Fox News“ pranešė, kad Rusijos naikintuvas Su-27, po kurio sparnais buvo oras-oras raketos, „greitai“ priartėjo prie JAV oro pajėgų žvalgybinio lėktuvo RC-135 ir praskrido pro jį vos 1,5 metro atstumu; rusų lėktuvo manevrai buvo „provokuojantys“, skrista „netvarkingai“.

Nuo birželio 2 dienos Baltijos regione užregistruota daugiau nei 35 atvejai, kai panašiai prie JAV lėktuvų ar laivų priartėdavo Rusijos kariniai lėktuvai. Tačiau pirmadienio ryto manevras buvo išskirtinis, nes, pasak JAV pareigūnų, buvo „nesaugus“.

Diena anksčiau Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad, JAV naikintuvui numušus Sirijos oro pajėgų lėktuvą, bombardavusį Vašingtono sąjungininkus kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), Rusija laikys potencialiu taikiniu bet kokį JAV lėktuvą, skrendantį į vakarus nuo Eufrato upės Sirijoje.

Rusija jau kelis dešimtmečius remia Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) ir nuo 2015 metų rugsėjo yra Sirijoje dislokavusi dešimtis naikintuvų ir kovinių sraigtasparnių, kurie prisideda prie Sirijos režimo pajėgų kovos su sukilėliais.

Praėjusį vasarį Rusijos naikintuvai gąsdindami praskrido pro JAV raketinį eskadrinį minininką Juodojoje jūroje, tuo metu, kai JAV kariuomenė perkėlė dešimtis savo tankų ir 500 JAV karių į Juodosios jūros uostą Rumunijoje.

Dar po dviejų mėnesių tas pats minininkas „USS Porter“ paleido sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į B.Assado režimo aviacijos bazę Sirijoje.

Per pastarąsias kelias savaites JAV kariškiai dalyvavo dideliuose kariniuose manevruose Baltijos regione, kur buvo panaudoti ir branduolinį ginklą galintys nešti bombonešiai B-52 bei tolimojo skrydžio bombonešiai B-1.

Padidėjusios įtampos santykiuose su Rusija sąlygomis Baltijos jūroje pratybose dalyvauja dešimtys JAV ir sąjungininkų laivų. Savaitgalį baigėsi tarptautinės karinės pratybos Baltijos jūroje „Baltops 2017“.

Kol kas nepranešta, kaip arti JAV žvalgybos lėktuvo, žvalgiusio padėtį netoli Kaliningrado, praskriejo rusų lėktuvas.

Praėjusį rudenį Rusija šiame anklave tarp NATO narių Lietuvos ir Lenkijos dislokavo branduolinį užtaisą galinčias nešti balistines raketas, – tokiu būdu kai kurios Europos sostinės tampa pasiekiamos šiuo ginklu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: „Dėl didelio artėjimo greičio ir netinkamo lėktuvo valdymo perėmimo metu, ši sąveika apibrėžiama buvusi nesaugi“- o ko tie JAV žvalgybiniai lėktuvai lenda kur nepriklauso ir pasitraukt kitaip nenori?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių