Pentagono vadovas: karas su Šiaurės Korėja būtų katastrofinis

  • Teksto dydis:

JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas (Džimas Matisas) ketvirtadienį perspėjo, kad karas su Šiaurės Korėja būtų „katastrofinis“, bet, pasak jo, Vašingtono diplomatinės pastangos duoda rezultatų.

Sakydamas kalbą viename renginyje Kalifornijoje, Pentagono vadovas teigė, kad jo pareiga ir atsakomybė – turėti parengtų karinių variantų, „jei jų prireiktų“, bet pabrėžė, kad šiuo metu JAV yra susitelkusios į diplomatines pastangas.

„Amerikiečių pastangos yra daugiausia diplomatinės; turime diplomatinį pasisekimą, pelnome diplomatinių rezultatų, ir noriu, kad dabar tokia padėtis išliktų“, – teigė jis.

„Karo tragedija yra puikiai žinoma, ir nereikia kito apibūdinimo, kaip tik fakto, kad jis būtų katastrofinis“, – pridūrė J.Mattisas

Kiek anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo Šiaurės Korėją, kad ji turėtų būti „labai, labai nerimauti“, jei svarsto pulti jo šalį. Be to, jis dar sykį pakartojo, kad jeigu Pchenjanas ir toliau kels grėsmę amerikiečiams, jam bus smogta „ugnimi ir įniršiu“.

J.Mattisas nedetalizavo, kokius diplomatinius rezultatus jis turėjo galvoje, tačiau Jungtinių Tautų Saugumo Taryba praėjusį savaitgalį priėmė naują sankcijų paketą dėl Pchenjano ginklavimosi programų. Skurdžiai valstybei buvo uždrausta eksportuoti akmens anglis, geležį ir jos rūdą, šviną ir jo rūdą, taip pat žuvį ir jūrų gėrybes.

Šios JAV inicijuotos priemonės buvo priimtos vienbalsiai, taigi, tai galima laikyti Vašingtono diplomatine pergale – sankcijoms pritarė netgi Kinija, pagrindinė Pchenjano sąjungininkė ir ekonomikos rėmėja, bei Rusija, paprastai blokuojanti tokias priemones.

Pentagono vadovas trečiadienį išleido itin kruopščiai parengtą pranešimą ir perspėjo Šiaurės Korėją, kad kilus bet kokiam jos konfliktui su Jungtinėmis Valstijomis Pchenjano pajėgos būtų nepalyginamai silpnesnės negu amerikiečių. J.Mattisas paragino Pchenjaną liautis svarsčius bet kokius veiksmus, kuriais būtų rizikuojama „sunaikinti savo pačios žmones“.

Australija žada pagalbą Amerikai

Australija „ateis Jungtinėms Valstijoms į pagalbą“, jeigu ją atakuos Šiaurės Korėja, penktadienį patikino vyriausybės vadovas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas).

Premjeras paramą artimam sąjungininkui Vašingtonui pažadėjo po to, kai branduolinį ginklą turintis Pchenjanas paskelbė apie planus paleisti raketų JAV valdos Ramiajame vandenyne Guamo link.

„Jungtinės Valstijos neturi tvirtesnės sąjungininkės už Australiją“, – sakė M.Turnbullas Melburno komercinei radijo stočiai 3 AW.

„Be to, turime ANZUS sutartį (Australijos, Naujosios Zelandijos ir JAV kolektyvinio saugumo susitarimas), ir jei bus ataka prieš Australiją ar Jungtines Valstijas, tuomet... kiekviena iš šalių ateis kitai į pagalbą“, – sakė premjeras.

„Turime tai aiškiai suvokti. Jei Šiaurės Korėja atakuos Jungtines Valstijas, bus inicijuota ANZUS sutartis ir Australija ateis į pagalbą Jungtinėms Valstijoms“, – pabrėžė M.Turbullas.

M.Turnbullas sakė ketvirtadienį kalbėjęsis su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu), kuris jam pareiškė, jog pasisako už tai, kad Šiaurės Korėjos problema būtų sprendžiama pasitelkus ekonomines sankcijas.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba praėjusį šeštadienį patvirtino naujas griežtas sankcijas Pcehnjanui.

Priimta rezoliucija uždraudžia žuvininkystės produktų ir naudingųjų iškasenų eksportą iš Šiaurės Korėjos, kuris yra vienas svarbiausių režimo pajamų šaltinių. Dėl šių sankcijų Pchenjanas per metus gali netekti iki milijardo JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kvailas ruse JAV neleidžia i kelnes jie apsvarto visas galimybes jie tikrai nenori 3 pasaulinio pradeti ne taip kaip tavo rusai pirmiau padaro o paskiau galvoja

...

... portretas
Jei jau JAV dėl Š.Korėjos į kelnes leidžia, tai kas būtų jei Rusija pakiltų?.. o jei ir Kinija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių