Pietų Korėjos eksprezidentė stojo prieš teismą

  • Teksto dydis:

Buvusi Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) antradienį teisme, kur pradėta nagrinėti jos baudžiamoji byla, neigė prisidėjusi prie kyšininkavimo ir valstybės paslapčių nutekinimo.

Jei ji visgi bus pripažinta kalta, pirmajai Pietų Korėjos prezidento postą užėmusiai moteriai gali būti skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Į teismą antrankiais surakintą Park Geun-hye atvedė policija. Tai buvo pirmas jos viešas pasirodymas po kovo 31 dienos, kai korupcija apkaltinta eksprezidentė buvo suimta. Dėl tos pačios priežasties anksčiau tą mėnesį ji buvo pašalinta iš šalies prezidento pareigų.

Moteriai, ant kurios tamsaus švarko buvo užrašytas kalinės numeris 503, išlipus iš autobuso ėmė blyksėti fotoaparatų blykstės. Tada moteris įėjo į Seulo centrinį apygardos teismą, o pareigūnai nuėmė jai antrankius. Teismo salėje teisiamoji atsisėdo priešais trijų teisėjų kolegiją, o žurnalistai fotografavo jos niūrų veidą.

Teisėjui Kim Se-yun (Kim Sejunui) paklausus Park Geun-hye, kokia jos profesija, ji atsakė: „Neturiu jokios profesijos.“

Šalia eksprezidentės sėdėjo jos ilgametė slapta patikėtinė ir įtariama bendrininkė Choi Soon-sil (Čoi Sunsil). Abi moterys buvo artimos draugės keturis dešimtmečius, tačiau per teismo posėdį nebendravo.

Atsakinėdama į teisėjo klausimus apie gyvenamąją vietą ir profesiją Choi Soon-sil kūkčiojo. Tuo tarpu Park Geun-hye žvelgė tiesiai prieš save, kai prokuroras skaitė kaltinimus.

„Kaltinamoji Park Geun-hye, slapta susitarusi su savo drauge Choi Soon-sil, leido jai, neužėmusiai jokių oficialių pareigų, kištis į valstybės reikalus... jos piktnaudžiavo įgaliojimais, spaudė kompanijas siūlyti kyšius, ir tokiu būdu gavo asmeninės naudos“, – sakė vyresnysis prokuroras Lee Won-seokas (Li Vonsokas).

„Pasakysiu vėliau“

Eksprezidentės advokatas Yoo Young-ha (Ju Jongha) neigė jo klientei pateiktus kaltinimus. Paklausta, ar nori ką nors pridurti, Park Geun-hye ramiu balsu atsakė: „Pasakysiu vėliau.“

Teisėjas tiesiogiai paklausė kaltinamosios, ar ji neigia visus kaltinimus. „Taip, – atsakė ji. – Mano pozicija yra tokia pati, kaip ir advokatų.“

Pasak vietos žiniasklaidos Choi Soon-sil teisme sakė: „Nusidėjau privertusi buvusią prezidentę Park Geun-hye, kurią pažinojau ir stebėjau 40 metų, atsidurti teismo salėje.“

„Tikiuosi, šis teismas išteisins eksprezidentę Park Geun-hye, ir ji bus prisimenama kaip prezidentė, gyvenusi atsidavusi savo šaliai“, – pridūrė ji.

Praėjusių metų spalį Pietų Korėjoje prasidėjo didžiuliai protestai, per kuriuos gyventojai reikalavo Park Geun-hye atsistatydinimo dėl įtarimų korupcija. Gruodį šalies parlamentarai nubalsavo už jos apkaltą, o kai šiam įstatymų leidėjų sprendimui pritarė Konstitucinis Teismas, eksprezidentė po kurio laiko buvo areštuota.

Prokurorai tvirtina turį „daugybę“ įrodymų, kad ji prisidėjo prie nusikalstamos veikos. Jų teigimu, Park Geun-hye slapta susitarė su Choi Soon-sil paimti iš „Samsung“ apie 26 mln. dolerių (per 23 mln. eurų) kyšį, ir turėjo gauti dar kelias dešimtis milijonų dolerių iš „Samsung“ ir kitų didelių bendrovių. Eksprezidentė taip pat galimai leido savo patikėtinei slapta manipuliuoti valstybės reikalais.

Prezidentūros atstovas sakė, kad Mėlynieji rūmai kol kas nepateiks jokio oficialaus pranešimo dėl eksprezidentės teismo. Naujasis liberalių pažiūrų prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) neseniai stojo prie valstybės vairo šį mėnesį laimėjęs pirmalaikius rinkimus.

Dėl šio korupcijos skandalo kaltinimai pateikti buvo kelioms dešimtims asmenų, įskaitant buvusius ministrų kabineto narius, aukšto rango eksprezidentės patarėjus bei milijardierių, „Samsung Electronics“ vicepirmininką Lee Jae-yongą (Li Džejongą). Pastarasis kaltinamas davęs kyšį Park Geun-hye ir Choi Soon-sil mainais į vyriausybės paslaugas. Jo teismo procesas vyksta atskirai.

Pietų Korėjos eksprezidentė atsiprašė, kad pasitikėjo Choi Soon-sil, bet neigė pažeidusi kokius nors įstatymus. Ji kaltina savo oponentus sufabrikavus prieš ją bylą. Jos patikėtinė taip pat neigia savo kaltę.

Teisėjai turės nuspręsti, ar toliau nagrinėti abiejų kaltinamųjų bylas kartu, ar jas išskirti. Eksprezidentės advokatai tvirtina, kad jei bylos bus nagrinėjamos kartu, teisėjai gali būti šališki.

Nuomonių apklausos rodo, kad dauguma pietų korėjiečių palaiko Park Geun-hye teismą, bet ji tebeturi ištikimų šalininkų.

Antradienį šalia teismo pastato susirinko apie 150 žmonių. Demonstrantai mojavo šalies vėliavomis ir plakatais su užrašais „Park Geun-hye nekalta! Nedelsiant ją paleiskite!“ Kai kurie susirinkusieji šaukė ir verkė, kai pro šalį važiavo eksprezidentę vežęs autobusas.

Park Geun-hye teismas turėtų tęstis kelis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių