Pinigų plovimo skandalas: Estijos prokurorai pradėjo „Swedbank“ ikiteisminį tyrimą

Estijos prokuratūra išplečia anksčiau pradėtą galimo pinigų plovimo „Danske“ banke ikiteisminį tyrimą ir į jį įtraukia „Swedbank“, praneša „Bloomberg“.

„Priklausomai nuo ikiteisminio tyrimo metu surinktos informacijos prokurorai nuspręs, ar kriminalinio tyrimo dalys bus išskirtos ir ar bus suformuotas atskiras („Swedbank“) tyrimas“, – sakoma Estijos prokuratūros pranešime.

Estijos prokurorai sprendimą į pinigų plovimo tyrimą įtraukti ir „Swedbank“ priėmė po kova su pinigų plovimu pagarsėjusio investuotojo Billo Browderio skundo.

„Swedbank“ atvejis reikalauja labai didelio Baltijos šalių ir Švedijos teisėsaugos dėmesio“, – telefonu „Bloomberg“ sakė B. Browderis.

Tai nėra pirmosios „Swedbank“ problemos pinigų plovimo skandale – bankas buvo kaltinamas 2010-2016 m. leidus pervesti milijardus galimai „nešvarių“ dolerių. Pinigų plovimo skandalas privertė „Swedbank“ atleisti generalinę direktorę Birgitte Bonnesen, o neilgai trukus banką paliko ir valdybos pirmininkas Larsas Idermarkas. „Swedbank“ šiuo metu tiria Švedijos ir Estijos finansų prievaizdai bei JAV institucijos.

Tuo metu Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba taip pat įtaria, kad „Swedbank“ galėjo suklaidinti tyrėjus. Dėl galimo klaidinimo fakto Niujorko finansinių paslaugų departamentas taip pat tiria „Swedbank“ veiklą.

Nuo tada, kai prasidėjo „Swedbank“ pinigų plovimo skandalas, banko akcijų kaina krito maždaug 30 proc.

B. Browderis skundą Estijos prokuratūrai pateikė balandžio 3 d. Estijos prokuratūros atstovai tuo metu teigė, kad prokuratūra per 10 dienų nuspręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kovo pabaigoje B. Bonnesen buvo atleista iš Švedijos finansų grupės „Swedbank“ prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigų. Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį pranešimo žiniasklaidoje dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas paskelbimą bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių