Politologai: stabilumo prie D. Trumpo nebus

Prieš pusę metų Jungtinių Valstijų prezidentu tapęs Donaldas Trumpas yra neprognozuojamas, tačiau rimtų prielaidų jo apkaltai kol kas nėra. Taip portalui LRT.lt sako Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė. „Vienintelis stabilizatorius, kuris neleidžia sakyti, kad yra kažkoks chaosas, yra jo komanda“, – teigia ji. Tuo metu konservatorių Žygimantą Pavilionį, buvusį Lietuvos ambasadorių JAV, D. Trumpo valdymas pozityviai stebina.

Jau pusmetį didžiausiai pasaulio ekonomikai – JAV vadovauja nekilnojamojo turto magnatas D. Trumpas. Tačiau jo kadencija iki šiol nebuvo labai rami. Prezidentas ir jo aplinka nuolat sukasi žiniasklaidos dėmesio centre dėl įvairiausių skandalų. Bene daugiausiai įtarimų kelia Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey, tyrusio galimus D. Trumpo aplinkos ryšius su Rusija, atleidimas. Dabar šiai užduočiai atlikti netgi paskirtas specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

D. Trumpas taip pat privertė išsižioti ir tarptautinę bendruomenę, kuomet paskelbė, kad JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato susitarimo. Tokie akibrokštai, nekonvencinė prezidento komunikacija socialiniame tinkle „Twitter“ ir nuolatinis karas su žiniasklaida, kaltinant ją „netikrų naujienų“ skleidimu, – tokia kol kas buvo D. Trumpo kadencija.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentui Kęstučiui Girniui D. Trumpas palieka prastą įspūdį. „Labai trumpišką – labai chaotišką, labai neveiksmingą, labai konfrontuojantį, ganėtinai tragišką. Jis nepadarė kol kas nė pusės to, ką žadėjo, ir net tarp ištikimiausių rėmėjų jo populiarumas pradeda šiek tiek mažėti“, – portalui LRT.lt sakė politikos apžvalgininkas.

MRU politologė R. Urbonaitė JAV prezidentą vadina neprognozuojamu ir lygina su jo paties įrašais socialiniame tinkle „Twitter“.

„Įspūdis kol kas toks, kaip ir jo „Twitter“ paskyroje paskelbtas naujadaras „covfefe“. Tai reiškia, kad turime prezidentą, kuris labai stebina, ir vienintelis stabilizatorius, kuris neleidžia sakyti, kad yra kažkoks chaosas, yra prezidento komanda, kuria mes pasitikime labiau nei juo pačiu. Jis pats, kaip ir jo tweetai, yra neprognozuojamas“, – komentavo R. Urbonaitė. Ji taip pat mano, kad D. Trumpo rinkimų šūkis ir inauguracinės kalbos akcentas „Pirmiausia Amerika“ („America first“) neturi nieko bendro su realybe.

Kitokios nuomonės yra buvęs Lietuvos ambasadorius JAV, parlamentaras Ž. Pavilionis, kuris sako, kad D. Trumpo valdymas jį pozityviai stebina. Jis taip pat teigia į situaciją labiau linkęs žvelgti iš Lietuvos perspektyvos.

„Pagrindinis nuogąstavimas buvo dėl naujo santykių „perkrovimo“ su Rusija, kuris kol kas tikrai neįvyko. Matydamas ir vidaus politikos tendencijas, kai vykdomi įvairūs tyrimai, manau, kad jie dar labiau vers D. Trumpą rodyti, kad jis nesilaiko meilės Rusijai politikos, tad kol kas viskas krypsta į mums palankią pusę“, – tikino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys.

Apkaltos nesitiki

Gegužę iš FTB direktoriaus pareigų atleistas J. Comey prieš dvi savaites liudijo JAV Senato Žvalgybos komiteto posėdyje. Jis tikino, kad pradėjo užsirašinėti kiekvieną pokalbį su prezidentu D. Trumpu, nes tikėjosi, jog jis meluos. J. Comey liudijimu, per vieną iš pirmųjų jų susitikimų prezidentas paragino jį nutraukti tyrimą dėl Michaelo Flynno, buvusio D. Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais, ryšių su Rusija. M. Flynnas iš prezidento administracijos atleistas dar vasario mėnesį.

VU TSPMI politologo K. Girniaus manymu, atleisdamas FTB direktorių, D. Trumpas pasielgė kvailai, tačiau jokių rimtesnių įrodymų dėl prezidento ryšių su rusų pareigūnais kol kas nėra.

„Dauguma tų kaltinimų nepagrįsti. Tikrina beveik pusmetį, o kad būta konkrečių neteisėtų jo aplinkos ryšių su Rusijos žmonėmis, kol kas neįrodyta. Net ir J. Comey pasakė, kad, kol jis buvo FTB viršininku, pats D. Trumpas nebuvo tiriamas. Sakyti, kad prezidentas arba jo aplinka užsiėmė kažkokia nusikalstama išdavikiška veikla, yra labai sunku“, – komentavo K. Girnius.

Politologas teigia, kad apkaltos tikėtis kol kas nereikėtų ne tik dėl to, kad trūksta svarių įrodymų prieš D. Trumpą, bet ir dėl politinės situacijos, mat respublikonai nenorės iš posto išversti savo partijos prezidento: „Priklauso nuo rinkimų, kurie bus po pusantrų metų. Bet tikimybė, kad demokratai perims Atstovų rūmus, yra labai maža, o kad perimtų Senatą – dar mažesnė. Norint surengti apkaltą, tam turėtų pritarti du trečdaliai senatorių. Aš to nematau.“

K. Girnius prognozuoja, kad neradus svaresnių įrodymų, politinių oponentų tonas švelnės. Jis taip pat D. Trumpą palygino su mažu vaiku, kuris visada gali sau prisikurti nereikalingų problemų.

„D. Trumpas mėgsta tweetinti ir yra kaip mažas vaikas, kuris reikalauja, kad visą laiką būtų gerbiamas ir būtų dėmesio centre. Jis neišvengiamai susikurs naujų skandalų arba laikysis kontraversiškų pozicijų, kurios žmones neramins. Didesnio pastovumo, kol jis bus prezidentu, nebus, nes jis neturi orumo ir rimtumo, kurio dauguma prezidentų ligi šiol turėjo“, – portalui LRT.lt sakė VU TSPMI docentas.

Apkaltos galimybės kol kas nemato ir MRU politologė R. Urbonaitė, nors susidariusią situaciją prilygina kabančiam Damoklo kardui: „Vien mastas tų tyrimų, kuriuos atlieka jau ne viena institucija ir ne viena grupė, turėtų kelti rūpesčių pačiam D. Trumpui. Kol tęsis tyrimai, tol jis šią problemą turės kaip kabantį Damoklo kardą, ir tai toli gražu nesukuria stabilumo.“

Pašnekovė taip pat galvoja, kad didesnių D. Trumpo valdymo pokyčių nereikėtų tikėtis. „Galbūt jis kartais gali sureaguoti į komandos pastabas, bet tai nekeičia žmogaus mąstymo iš esmės ir nekeičia jo įpročių. Tuo labiau kad jo amžius jau toks, kad turbūt sunku jį pakeisti ir pasakyti, kad jam dabar reikia mokytis, nes jis kažko nežino“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Tuo metu parlamentaras Ž. Pavilionis ne tik atmeta apkaltos galimybę, bet ir mano, kad, jeigu kas ir paaiškės iš tyrimų, tai tik Rusijos bandymas įsikišti į demokratinius procesus.

„Manau, kad gali būti išryškinti tam tikri pažeidimai, labiau rodantys visas ribas peržengusį Rusijos elgesį Vašingtone. Tačiau nemanau, kad viskas nueis taip toli, kaip prognozuoja demokratai. Aš galvoju, kad viskas baigsis gausesniu demokratų buvimu būsimajame Kongrese, bus atkurtas tam tikras politinis jėgų balansas bei užkardytas Rusijos veikimas“, – sakė Ž. Pavilionis.

Jis taip pat veda paralelę tarp D. Trumpo ir 9-ame dešimtmetyje JAV vadovavusio Ronaldo Reagano. „Apie R. Reaganą irgi sakė, kad ateina žmogus aktorius, nieko nesuprantantis, bet tas sveikas protas ir Amerikos noras lyderiauti, kuris, beje, sutampa tiek D. Trumpo, tiek R. Reagano atveju, kartais mums išeina į naudą“, – mintimis su portalu LRT.lt dalinosi buvęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių