Popiežiaus vizitas Kolumbijoje: faktai ir skaičiai

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus trečiadienį pradeda savo, kaip pontifiko, penktąjį vizitą gimtajame Lotynų Amerikos regione ir lankysis Kolumbijoje, kur neseniai baigėsi penkis dešimtmečius trukęs pilietinis konfliktas.

Pateikiame kelis faktus ir skaičius, susijusius su Argentinoje gimusio 80 metų popiežiaus kelione, kuri vyks rugsėjo 6-10 dienomis.

Trys popiežiai

Pranciškus bus trečias į Kolumbiją atvykęs popiežius. 1968 metais šioje šalyje lankėsi Paulius VI, o 1986-aisiais – Jonas Paulius II.

7-oji Lotynų Amerikos valstybė

Kolumbija yra 7-oji Lotynų Amerikos valstybė, kurią nuo 2013 metų, kai tapo popiežiumi, bus aplankęs Pranciškus. Pirmosios popiežiškosios kelionės jis 2013 metais vyko į Braziliją.

2015 metais jis aplankė tris skurdžiausias regiono šalis: Boliviją, Ekvadorą ir Paragvajų, kur atsiprašė už žiaurius nusikaltimus prieš autochtonus ispanų konkistos laikais.

Vėliau tais pačiais metais jis lankėsi Kuboje, paremti jos istorinio diplomatinių santykių atkūrimo su Jungtinėmis Valstijomis.

2016 metų vasarį pontifikas lankėsi Meksikoje ir vėl užsuko į Kubą susitikti su tuo metu ten buvusiu Rusijos ortodoksų patriarchu Kirilu.

12 tūkst. medžių

Pranciškus lankysis ne tik Kolumbijos sostinėje Bogotoje, bet ir Viljavisensijaus, Medeljino miestuose, taip pat – istoriniame Kartachenos mieste Karibų jūros pakrantėje.

Kartachena pasidabins 12 tūkst. medelių, naujai pasodintų tose vietose, kuriose lankysis pontifikas.

5 mln. ostijų

Kelionės organizatoriai apskaičiavo, kad pasižiūrėti popiežiaus važiavimų gatvėmis ir dalyvauti jo aukojamose mišiose įvairiose šalies vietose ateis maždaug 4,7 mln. žmonių, įskaitant milijoną žmonių Bogotoje.

Kolumbijos Katalikų Bažnyčia numato, kad tikintieji priims 5 mln. komunijos paplotėlių.

94 mln. dolerių pajamų

Kolumbijos pareigūnai popiežiaus vizitui parengti išleido daugiau kaip 9,3 mln. dolerių (7,8 mln. eurų).

Jie prognozuoja, kad vizitas pritrauks 1,5 mln. turistų ir generuos 94,4 mln. dolerių (79,4 mln. eurų) pajamų.

Taikos gynėjas

Popiežiaus vizitas prasideda tokiu metu, kai prieš dvi dienas Kolumbijos vyriausybė ir paskutinė aktyvi partizanų grupuotė ELN paskelbė paliaubas. Tai svarbus žingsnis siekiant „visiškos taikos“ po ilgiausio Lotynų Amerikoje pilietinio karo.

„Kolumbija ilgai siekė taikos ir ji stengiasi ją pasiekti: stabilią ir ilgalaikę taiką, kad mes vieni kitus laikytume broliais, o ne priešais, ir elgtumėmės kaip (su broliais)“, – pirmadienį vaizdo žinutėje sakė popiežius.

„Taika mums primena, kad mes visi esame to paties Tėvo, kuris myli ir guodžia mus, vaikai“, – prieš penkių dienų vizitą sakė Pranciškus, kuris Kolumbijoje susitiks ir su persekiotais žmonėmis, ir su jų kankintojais.

Romoje lipdamas į lėktuvą popiežius nešėsi savo juodą kelioninį krepšį ir atsisukęs pamojavo.

Vatikanas pranešė, kad Pranciškaus skrydžio planą teko keisti, kad lėktuvas išvengtų virš Karibų slenkančio didžiulio uragano „Irma“.

Specialiu bendrovės „Alitalia“ reisu skrendantis lėktuvas, kuriuo pasaulio katalikų lyderis skrenda į Lotynų Ameriką, iš Romos išskrido kelios minutės po 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku ir pagal pradinį planą į Kolumbijos sostinę Bogotą turi atskristi 16 val. 30 min. vietos (ketvirtadienį 0 val. 30 Lietuvos) laiku.

Vatikanas nenurodė, ar skrydžio maršruto pakeitimas pakeis atvykimo laiką.

Patvirtintais duomenimis, per konfliktą Kolumbijoje žuvo 260 tūkst. žmonių, dar 60 tūkst. dingo, 7 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pastangos nutraukti smurto ciklą sulaukė prieštaringų vertinimų. Didžiausia Kolumbijos partizanų grupuotė FARC pagal istorinį taikos susitarimą nusiginklavo, bet kritikai sako, kad sukilėliai išsisuko per lengvai.

Pernai per referendumą kolumbiečiai nedidele persvara atmetė taikos susitarimą.

Pranciškus nesėkmingai bandė tarpininkauti tarp prezidento Juano Manuelio Santoso (Chuano Manuelio Santoso) ir pagrindinio susitarimo oponento – konservatorių lyderio Alvaro Uribe (Alvaro Uribės).

Tuomet J.M.Santosas ir FARC pakoregavo savo susitarimą ir vyriausybė, nepaisydama A.Uribe stovyklos priešinimosi, prastūmė jį Kongrese.

Nukentėjusieji ir skriaudikai

Vatikano ekspertai sakė, kad Pranciškus šios kelionės metu vaikščios diplomatine briauna tarp raginimų vykdyti teisingumą ir raginimų pasigailėti.

„Bažnyčios pareigūnai tvirtina, kad Pranciškus vyksta ne paremti paties susitarimo, – sakė religinės interneto svetainės Cruxnow.com korespondentė Ines San Martin. – Reikia skirti paprastą taikos troškimą nuo susitarimo pasirašymo.“

80 metų popiežius, kuris yra gimęs Argentinoje, šią kelionę – jau 20-tąjį savo popiežiškąjį vizitą – trečiadienį pavakare pradės Bogotoje, kur jį pasitiks tradiciniai muzikantai. Savo gimtojoje Lotynų Amerikoje kaip Katalikų Bažnyčios galva Pranciškus lankysis penktą kartą.

Kolumbijos sostinėje jis susitiks su J.M. Santosu ir Venesuelos Katalikų Bažnyčios lyderiais, kurie bandė padėti tarpininkauti per savo šalies krizę.

Pranciškus, kuris apsistos Vatikano misijoje Bogotoje, paskui kasdien lėktuvu nuskris vis į kitą miestą – Viljavisensijų, Medeljiną, Kartacheną.

Viljavisensijuje jis beatifikuos du per konfliktą žuvusius katalikų kunigus ir vadovaus maldai už nacionalinį susitaikymą, kurioje dalyvaus smurto aukos, buvę partizanai ir buvę sukarintų pajėgų kovotojai.

Ant scenos šalia Pranciškaus bus Bochajos Nukryžiuotasis, kuris 2002 metais buvo smarkiai apgadintas per sprogimą Bochajos bažnyčioje, kur šimtai žmonių bandė pasislėpti nuo kovų. Per tą sprogimą žuvo mažiausiai 79 bažnyčioje prieglobsčio ieškoję žmonės.

Pontifikas taip pat susitiks su našlaičiais Medeljine, kuris viešpataujant negailestingam 9-ojo dešimtmečio narkotikų baronui Pablo Escobarui (Pablui Eskobarui) buvo laikomas pasauline kokaino sostine.

Nepaisydamas susirūpinimo saugumu, Pranciškus važinės trimis vietos gamybos nešarvuotais „papamobiliais“ ir, kaip tikimasi, betarpiškai pabendraus su žmonėmis miniose, kaip per ankstesnes keliones į Boliviją, Braziliją, Kubą, Ekvadorą ir Meksiką.


Šiame straipsnyje: PopiežiusKolumbija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių