Egipte viešintis popiežius: smurtas negali būti vykdomas Dievo vardu

  • Teksto dydis:

Egipte viešintis popiežius Pranciškus penktadienį atvykęs į tarptautinę taikos konferenciją sunitų islamo mokymo centre pareiškė, kad negalima smurtauti Dievo vardu.

„Tik taika... yra šventa ir joks smurto aktas negali būti vykdomas Dievo vardu, nes tai išniekintų jo vardą“, – kalbėjo katalikų pontifikas „al Azhar“ centre.

Pranciškaus istorinio 27 valandų vizito Egipte tikslas yra skatinti dialogą su musulmonais ir parodyti paramą šalies krikščionių bendruomenei, patyrusiai virtinę džihadistų atakų.

Popiežius penktadienį savo kalboje musulmonų ir krikščionių konferencijoje Egipte pasmerkė „demagogines populizmo formas“, nes jos nepadeda siekti taikos, ir paragino sustabdyti tuos, kurie finansuoja ir ginkluoja smurto provokatorius.

„Kelia nerimą tai, kad konkreti žmonių gyvenimo realybė yra vis labiau ignoruojama, o daugėja miglotos machinacijos, demagoginės populizmo formos“, – sakė Pranciškus.

Pasak jo, „iš esmės svarbu blokuoti pinigų ir ginklų srautą tiems, kurie provokuoja smurtą“.

Atvykusį į Kairo „Al Azharo“ universitetą, sunitų dvasinės minties centrą, kuriame mokosi dvasininkai ir mokslininkai iš viso pasaulio, Pranciškų šiltai sutiko šeichas Ahmedas el-Tayebas (Ahmedas Tahebas), didysis „al-Azharo“ imamas, pirmininkavęs musulmonų ir krikščionių taikos konferencijai.

Savo kalboje Pranciškus priminė, kad senosios Egipto civilizacijos vertino žinių troškimą ir plačių pažiūrų švietimą, ir kad panašaus ryžto reikia ir šiandien, kovojant su religinio ekstremizmo tarp jaunimo „barbariškumu“.

Nors „al Azhare“ griežtai smerkiamas islamo fundamentalizmas, Egipto vyriausybei lojali žiniasklaida kaltina šį centrą, kad šis nepakankamai stengiasi reformuoti islamo religijos dėstymą ir šalinti iš kanoninių knygų pasenusius mokymus ir neapykantą ne musulmonams.

„Mes, religijos lyderiai, raginami demaskuoti smurtą, kuris yra užmaskuotas tariamu šventumu“, – kalbėjo popiežius, klausytojams plojant.

„Dar kartą tarkime tvirtą ir aiškų „ne“ bet kuriai smurto formai, kerštui ir neapykantai reiškiamai religijos ar Dievo vardu“, – pabrėžė jis.

„Kad efektyviai pasipriešintume barbariškumui, kurstančiam neapykantą ir smurtą, mes turime palydėti jaunimą, padėti jam eiti brandos keliu ir mokyti juos atsakyti į uždegančią blogio logiką kantriai dirbdami gerumo augimo labui“, – sakė popiežius/.

A.El-Tayebas padėkojo Pranciškui už „sąžiningus“ komentarus prieš musulmonams ir islamui reiškiamus kaltinimus terorizmu ir smurtu.

„Mes turime išvalyti religijas, kad jose neliktų klaidingų teiginių, apsimestinio pamaldumo ir apgaulingų raginimų, kurstančių konfliktus, neapykantą ir smurtą“, – sakė didysis imamas.

„Islamas nėra terorizmo religija vien dėl to, kad mažuma jo pasekėjų pasigrobė kai kuriuos jo (islamo) tekstus kraujo liejimui, ginklavimuisi ir (veiklos) finansavimui“, – nurodė A.Ell-Tayebas, klausytojams plojant.

Pranciškus taip pat ragino nutraukti ginklų ir pinigų srautus teroristams, ir pareiškė, kad „tik ištraukdami į dienos šviesą miglotus manevravimus, maitinančius karo vėžį, galima užbėgti už akių jo priežastims“.

Popiežius Pranciškus penktadienį lėktuvu atvyko į Egiptą skatinti dialogo su musulmonais ir paremti šioje šalyje skriaudžiamus krikščionis, patyrusius virtinę džihadistų atakų.

Paragino besąlygiškai gerbti teises

Lankydamasis daugiausia gyventojų turinčioje arabų pasaulio šalyje, penktadienį kreipdamasis į Egipto prezidentą, popiežius Pranciškus paragino „besąlygiškai gerbti“ žmogaus teises.

„Plėtra, klestėjimas ir taika“ reikalauja „pirmiausia, kad būtų besąlygiškai gerbiamos tokios žmogaus teisės kaip visų piliečių lygybė, religijų laisvė, žodžio laisvė, be jokių išlygų“, – sakė Pranciškus.

Prezidentas Abdel Fattah al-Sisi (Abdelis Fata Sisi) pasaulyje dažnokai kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų jo vadovaujamoje po 2013 metų karinio perversmo, nuvertusio prezidentą islamistą Mohamedą Morsi (Mohamedą Mursį).

Aplankė džihadistų užpultą bažnyčią

Egipte viešintis popiežius Pranciškus penktadienį aplankė bažnyčią, kur pernai metų pabaigoje grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai įvykdė sprogdinimus.

Pontifikas prisijungė prie procesijos, prasidėjusios prie Koptų Stačiatikių Bažnyčios dvasinio vadovo, popiežiaus Tawadroso II (Teodoro II) buveinės, ir kartu keliavo iki Šv. Petro ir Povilo bažnyčios, kur gruodžio 11 dieną savižudis sprogdintojas pražudė 29 žmones.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tik grazus zodziai o kas degino moteris ir kodel kunigu pedofilu neteisia ir jei jau smurtas nepripazistamas tai kodel vatikanas iteisines kapeliono statusa kuris nekaip nesiderina su Kristaus mokymu /netikek netikrais pranasais/ ir dar kodel nepanaikinamas celibatas tuo atveriamos durys issigimeliams pakliuti ikunigus ir mulkinti zmones

...

... portretas
Taaaip?.. o ar ne smurtu pagonis krikštijot?

//////...............

//////............... portretas
na tai Popizius kreipesi ne y ta istaiga ir ne y Egipta pas musulmonus reikejo skrist , o tiesiai pas ju seimininkus y Vasingtona....ir pareikalaut ,kad Vasingtonas nustotu remt savo sukurptas ISIS IR IGIL musulmonu - teroristu grupuotes ginklais , karine technika ir nuodingom dujom.... baigtu egiptieciu ,sirijos, libijos ir kitu tautu zudynes -prisidengus Dievo vardu ir Vatikanu...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių