Popiežius Estijoje prabilo apie išnaudojimo skandalus

Estijoje viešintis popiežius Pranciškus sako, jog seksualinio išnaudojimo skandalų krečiama Katalikų bažnyčia turi keistis, kad nuo jos nenusigręžtų ateities kartos.

„Mes norime būti skaidri, priimanti, nuoširdi, kviečianti, bendraujanti, pasiekiama, džiaugsminga ir interaktyvi bendruomenė“, – Taline sakė popiežius.

„Turiu omenyje – bendruomenė be baimės. Baimė mus uždaro“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas prieš pusantro tūkstančio įvairių atšakų krikščionių jaunimą, pontifikas sakė: „Mes žinome, ir jūs mums sakėte, kad daug jaunų žmonių neprašo mūsų nieko, nes jie nemano, kad galime pasakyti jiems ką nors prasmingo“.

„Tiesą sakant, kai kurie jų aiškiai prašo palikti juos vienus, nes jie Bažnyčią laiko įkyria ar netgi erzinančia“, – kalbėjo popiežius.

„Jie yra nusivylę dėl seksualinių ir ekonominių skandalų, kurie nesulaukia aiškaus pasmerkimo, dėl mūsų nepasiruošimo iš tikrųjų įvertinti jaunų žmonių gyvenimus bei jausmus ir dėl paprasčiausiai pasyvaus vaidmens, kurį mes jiems suteikiame“, – tvirtino Šventasis Tėvas.

Pasak jo, religinės organizacijos kartais labiau yra linkusios „kalbėti, patarti, pasakoti apie savo patirtį, o ne klausytis, priimti iššūkius ir išmokti iš to, ką jūs patyrėte“.

Pastaraisiais mėnesiais Jungtinėse Valstijose ir Europoje paskelbti sukrečiantys duomenys apie tai, kaip dvasininkai išnaudojo vaikus ar dangstė tokius išnaudotojus.

Rugpjūtį Jungtinės Valstijos paskelbė ataskaitą, kur maždaug 300 kunigų apkaltinti per septynis dešimtmečius Pensilvanijos valstijoje išnaudoję daugiau kaip tūkstantį vaikų.

Netrukus po to Šventajam Tėvui viešint Airijoje, buvęs Vatikano pasiuntinys JAV apkaltino popiežių, kad šis asmeniškai ignoravo vienam amerikiečių kardinolui metamus kaltinimus lytiniu išnaudojimu.

Vėliau buvo paskelbtos ataskaitos apie nederamą kunigų elgesį Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Anksčiau Lietuvoje ir Latvijoje viešėjęs popiežius apie seksualinio išnaudojimo skandalus nepasisakė.

Estijos krikščioniškam jaunimui pontifikas taip pat sakė, kad vis daugiau jaunų žmonių nebetiki meile.

„Jie mato, kad jų tėvai vienas kito nebemyli, kad jaunavedžių meilė greitai išblėsta. Jie mato meilės stygių tame, jog niekam nerūpi, kad jie turi migruoti ieškodami darbo, arba į juos žiūrima kreivai vien dėl to, kad jie yra užsieniečiai“, – kalbėjo Pranciškus.

„Jiems gali atrodyti, kad meilė yra mirusi (...), bet mes žinome, kad taip nėra, ir kad turime ką pasakyti ir pranešti su mažai žodžių, bet daug veiksmų. (...) Jūs esate idėjų ir veiksmo, o ne spekuliacijų ir teorijų karta“, – pridūrė jis.

Tūkstančiai žmonių renkasi į popiežiaus mišias

Tūkstančiai žmonių antradienį Taline renkasi į Laisvės aikštę, kur dalyvaus popiežiaus Pranciškaus aukojamose šv. Mišiose.

Kai kurie jų nešėsi Estijos vėliavėles, o į Mišias atvyko ne tik katalikų, bet ir kitų krikščioniškų atšakų atstovų. Viena jų – protestantė Kristi Aria.

„Mes visi esame krikščioniškojo pasaulio dalis ir man patinka popiežiaus pasauliui siunčiama meilės, rūpesčio žinia“, – sakė su kataliku sūnumi į šv. Mišias atvykusi mokyklos direktorė.

„Tikiuosi, kad šios šv. Mišios palies daugelio žmonių širdis“, – pridūrė ji.

Į renginį taip pat atvyko buvęs fotografas Allanas Alajaanas ir jo sūnus Arturas.

Kaip teigia jie patys – tai retas atvejis Estijoje, kai bent du šeimos nariai yra krikščionys.

Estija yra viena nereligingiausių visuomenių pasaulyje. Vatikano duomenimis, krikščionys katalikai Estijoje sudaro pusę procento gyventojų.

Tuo metu apie 16 proc. estų yra ortodoksai, o maždaug 10 proc. – liuteronai.

„Mes nelaukiame kažkokių svarbių naujienų, nes Romos katalikų bažnyčia yra labai sena. Mes čia atėjome dar kartą sau patvirtinti, kad esame Romos paveldo dalis ir išpažįstame pagrindines vakarietiškas vertybes“, – sakė 62-ių A. Alajaanas.

Jo 28-ių bankų sferoje dirbantis sūnus sako, kad jam patinka, jog šis popiežius Bažnyčios mokymą dėsto moderniai.

Jis tikisi, kad pontifiko žinia palies ir netikinčiuosius.

„Galbūt tai privers žmones pagalvoti, o gal net ir kelti klausimus“, – sakė A. Alajaanas.

Estijos parlamente dirbanti 31-ių Marion Reigo tikisi, jog Šventasis Tėvas paskatins estus „galvoti ne tik apie ekonomikos augimą, bet ir apie kitą dimensiją, susijusią su vidinėmis vertybėmis“

Baigęs vizitą Estijoje, Šventasis Tėvas sugrįš į Romą. Prieš tai jis lankėsi Lietuvoje ir Latvijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių