Popiežius: godumas stumia pasaulį į griūtį

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį paragino pasaulį atmesti „pinigų stabmeldystę“, teigdamas, kad godumas stumia visuomenes į griūtį.

Duodamas interviu savo kukliame bute Vatikane, pontifikas sakė Prancūzijos savaitraščiui „Paris Match“, kad dabartinis pasaulio ekonomikos modelis yra „netvarus“.

„Kapitalizmas ir pelnas nėra velniški, jeigu nepaverčiame jų stabais. Jie nebūna tokie, jeigu juos paliekame tiesiog įrankiais“, – aiškino Pranciškus.

„Kita vertus, jeigu pinigai ir pelnas bet kokia kaina tampa stabais, kuriuos garbiname, ir jeigu godumas yra mūsų socialinės ir ekonomikos sistemos pagrindas, tuomet mūsų visuomenės juda į griūtį“, – pridūrė jis.

Kalbėdamasis su leidiniu, kuris paprastai nušviečia garsenybių, milijardierių ir karališkos kilmės asmenų gyvenimą, argentinietis popiežius išsakė du pagrindinius savo susirūpinimus – kad būtina kovoti su skurdu ir rūpintis aplinkos apsauga.

„Žmogus ir visa kūrinija neturi tarnauti pinigams ... Žmonija turi atsisakyti pinigų garbinimo ir savo centre pastatyti žmogų, bendrą gerovę ir būsimas kartas, kurios gyvens pasaulyje po mūsų“, – pažymėjo Katalikų Bažnyčios vadovas, sakydamas, kad gruodį Paryžiuje vyksianti konferencija dėl pasaulio klimato pokyčių gali pakeisti padėtį.

Pasak jo, krikščionys yra realistai ir nėra linkę pranašauti katastrofų.

„Tačiau negalima slėpti to, kas akivaizdu. Pasaulio (ekonomikos) sistema yra netvari“, – perspėjo Pranciškus.

Komentuodamas karus Sirijoje ir Irake, popiežius sakė, kad pasaulis turi imtis veiksmų „šios nepaprastosios padėties akivaizdoje“, bet pabrėžė, kad taip pat reikia šalinti tų konfliktų priežastis.

„Paklauskime savęs, kodėl vyksta tiek daug karų ir smurto... Neužmirškime pasaulio galybių veidmainystės – jos kalba apie taiką, bet pardavinėja ginklus iš po prekystalio“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių