Popiežius Pranciškus atvyko į Lenkiją, pabrėždamas, kad pasaulis kariauja

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus trečiadienį lėktuvu atvyko iš Romos į Lenkiją, kurioje lankysis penkias dienas ir kurioje šimtai tūkstančių maldininkų susirinko į 2016 metų pasaulio jaunimo dieną.

79-erių Pranciškaus lėktuvas iš Romos Fjumičino oro uosto pakilo 14 val. 13 min. (15 val. 13 min. Lietuvos) laiku, o apie 16 val., anot lenkų žinasklaidos, jau nutūpė Krokuvos oro uoste, kur jį pasitiko prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) su žmona Agata Kornhauser-Duda (Agata Kornhauzer Duda).

Jaunimo festivalį, pramintą „katalikų vudstoku“, aptemdė brutalus pagyvenusio kunigo nužudymas antradienį per mišias Prancūzijos šiaurėje; kaltę prisiėmė džihadistai.

Komentuodamas apie prancūzų kunigo nužudymą, Pranciškus lėktuve jį lydėjusiems žurnalistams pasakė, kad pasaulis kariauja, bet tai nėra „religijų karas“, kad ne religija yra karo priežastis.

„Šis šventas kunigas, kuris mirė kaip tik tuo metu, kai meldėsi už visus bažnyčioje, buvo viena (auka); bet kiek dar krikščionių, nekaltų, vaikų“, – sakė popiežius.

„Neturime bijoti sakyti tiesą; pasaulis kariauja, nes jis prarado taiką“, – pridūrė jis.

„Noriu tik paaiškinti, kai aš kalbu apie karą, aš tikrai kalbu apie karą ..., interesų karą, dėl pinigų, išteklių... Aš nekalbu apie religijų karą, religijos nenori karo. Kiti nori karo“, – pabrėžė Pranciškus.

„Žodis, kurį girdime dažniausiai, yra nesaugumas. Tačiau tikrasis žodis yra karas ... taip, tai karas. Pasaulis kurį laiką kariavo fragmentuotą karą; vienas buvo 1914-aisiais, kitas -1939-1945-aisiais, o dabar šis“, – priminė jis Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus.

Tikimasi, kad prieš maldas Pranciškus dar stengsis įtikinti dešiniųjų vyriausybę dėl pabėgėlių teisių. Kol kas ji pasiryžusi uždaryti jiems vartus ir atsisako priimti prieglobsčio prašytojus saugumo sumetimais.

79 metų Pranciškus Krokuvos Vavelio pilyje susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), o paskui miesto katedroje, už uždarų durų, atsakinės į klausimus per susitikimą su šalies vyskupais.

Popiežius, kuris išreiškė savo „skausmą ir siaubą“ dėl minimo kunigo „barbariško nužudymo“, tikriausiai pasmerks religinį smurtą ir krikščionių persekiojimą, tuo pačiu perspėdamas Europą nepasiduoti ksenofobijai.

Lenkija dėl šio vizito pasitelkia daugiau kaip 40 tūkst. saugumo struktūrų pareigūnų.

Būdamas ištikimas sau, Pranciškus, nepaisydamas virtinės teroro išpuolių prieš civilius žmones įvairiose Europos vietose, atsisako paisyti susirūpinimo saugumu ir vizito metu kai kada važinės savo atviru papamobiliu.

Vienas svarbiausių jo vizito elementų bus susitikimas su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis buvusioje nacių mirties stovykloje Aušvice, kur jis taip pat melsis už 1,1 mln. tos stovyklos aukų, daugiausia – žydų.

Penkių dienų kelionė baigsis įprastomis popiežiaus vigilija ir mišiomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių