Popiežius pasiuntė beprecedentę geros valios žinią Kinijai

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį pasiuntė precendento neturinčią geros valios žinią Kinijos vadovybei, pasiūlydamas savo palaiminimą šaliai, seniai kovojančiai su Vatikanu dėl katalikų bendruomenės kontrolės.

Pontifikas, kuris skrido į Pietų Korėją savo pirmojo popiežiškojo vizito Azijoje, pasinaudojo protokolu, pagal kurį pasiunčia žinią visų šalių, kurių oro erdve skrenda, lyderiams.

„Patekdamas į Kinijos oro erdvę, perduodu geriausius linkėjimus Jūsų Ekscelencijai bei jūsų bendrapiliečiams, ir šaukiuosi dieviškojo taikos ir gerovės palaiminimo šiai šaliai“, – sakė jis radijo pranešime Kinijos prezidentui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui).

Kai popiežius Jonas Paulius II 1989 metais lankėsi Pietų Korėjoje, Pekinas atsisakė leisti jo lėktuvui skristi virš Kinijos.

Kinijoje oficialiais duomenimis yra 5,7 mln. katalikų, o nepriklausomų šaltinių teigimu – 12 milijonų. Vieni jų priklauso oficialiai Bažnyčiai, priklausomai nuo komunistų valdžios, o kiti – „pogrindinei“ Bažnyčiai, kuri yra lojali Vatikanui.

Pekinas ir Vatikanas smarkiai nesutaria nuo 1951 metų, kai Kinija nutraukė ryšius su Šventuoju Sostu.

Atmosfera dar labiau pablogėjo 1957 metais, kai Kinija įsteigė savo pačios Katalikų Bažnyčią, kurią valdo ateistinė komunistų vyriausybė.

Pernai kovą Kinija išreiškė viltį, kad naujai išrinktas Pranciškus užims „praktišką ir lanksčią“ poziciją, ir perspėjo Vatikaną „nesikišti į Kinijos vidaus reikalus, įskaitant ir (kišimąsi) su religijos pretekstu“.

Kinija ir Vatikanas iki šiol kategoriškai nesutaria dėl to, kuri šalis gali šventinti žmones į kunigus, be to, Pekiną erzina tai, kad Vatikanas pripažįsta Taivaną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių