Popiežius ragina pasaulį bendradarbiauti ir padėti migrantams

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį paragino šalis sutelkti jėgas ir padėti migrantams, kurių vis daugėja ir tūkstančiai jau žuvo šiemet bėgdami nuo skurdo ir karų savo šalyse.

Pontifikas šią žinutę paskelbė iš Šiaurės Afrikos į Europą jūra bėgančių migrantų bangai pasiekus rekordines aukštumas, o Jungtinėms Valstijoms fiksuojant vis didesnius iš Centrinės Amerikos jų pietinę sieną kirsti mėginančių vaikų skaičius.

„Savo tėvynes palieka daugybė žmonių, nešinų ašarų ir troškimų kupinais lagaminais; ieškodami žmoniškesnių gyvenimo sąlygų jie leidžiasi į viltį nešančias ir pavojingas keliones“, – sakoma pontifiko žinutėje.

Popiežius Pranciškus paragino suformuoti „visuotinį bendradarbiavimo tinklą“. Pasak jo, nors viso pasaulio organizacijų pastangos yra „pagirtinos“, reikia ryžtingesnių veiksmų, siekiant užtikrinti žmoniškas sąlygas migrantams.

Sekmadienį buvo pranešta apie 40 žmonių dingimą, nuskendus nuo rytinės Libijos krantų išplaukusiam pabėgėlių keltui. Dėl šio incidento gelbėjimo operacijai į nelaimės vietą buvo išsiųsti patruliavimo operacijoje „Mare Nostrum“ („Mūsų jūra“) dalyvaujantys laivai.

Nelegaliu žmonių gabenimu užsiimantys kontrabandininkai Libijoje naudojasi politine suirute ir nesiliaujančiu smurtu šalyje. Daugelis bėgančiųjų nuo karo Sirijoje arba karo prievolės Eritrėjoje už kelionę jūra menkais laiveliais sumoka maždaug po 1 tūkst. JAV dolerių.

Praėjusią savaitę Tarptautinė migracijos organizacija pranešė, kad per šiuos metus Viduržemio jūroje jau žuvo beveik 3 tūkstančiai nelegalių migrantų.

Popiežius Pranciškus taip pat paragino laikytis „teisingesnės ir labiau nešališkos finansinės ir ekonominės tvarkos“.

Netrukus po popiežiaus rinkimų 2013 metais Pranciškus pirmajai išvykai iš Romos pasirinko Italijos Lampedūzos salą, taip norėdamas pademonstruoti solidarumą dešimtimis tūkstančių pabėgėlių, kurie nebijodami pavojingos kelionės kasmet pasiekia šią salą primityviais laivais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių