Popiežius Vatikane susitiko su Prancūzijos prezidentu E. Macronu

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį atvyko savo pirmo oficialaus vizito į Vatikaną, kur dalyvavo neįprastai ilgai užtrukusiame susitikime su popiežiumi Pranciškumi.

Už uždarų durų vykęs iš Argentinos kilusio pontifiko ir E. Macrono susitikimas puošnioje Vatikano bibliotekoje truko 57 minutes. Tai buvo ilgiausias Pranciškaus susitikimas su valstybės vadovu.

Anksčiau popiežiaus pokalbiai su prezidentais netrukdavo ilgiau 50 minučių.

Su buvusiu JAV prezidentu Baracku Obama Pranciškus bendravo 50 minučių, o su jo įpėdiniu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) – pusvalandį.

Susitikime buvo aptarti tikėjimo ir bažnyčios vaidmens Prancūzijos visuomenėje klausimai, taip pat buvo paliesta sudėtinga migracijos tema, šiuo metu kelianti didelius nesutarimus Europos Sąjungoje.

Anksčiau E. Macronas sutiko priimti jam priklausantį Romos katedros, Laterano Šv. Jono bazilikos garbės kanauninko titulą. Šio titulo tradicija siekai XV amžių, kai Prancūzijos valstybė buvo neatskiriama nuo bažnyčios.

Keletas E. Macrono pirmtakų buvo atsisakę šio titulo. Tarp tokių buvo socialistai Francois Mitterrandas (Fransua Miteranas) ir Francois Hollandas (Fransua Holandas).

Pagal 1905 metais priimtą įstatymą, atskyrusį bažnyčią nuo valstybės, Prancūzija yra griežtai pasaulietiška valstybė.

E. Macrono sprendimas priimti šį titulą buvo ypač daug aptarinėjamas jo šalyje, kai balandį jis pareiškė norįs „atkurti“ bažnyčią ir valstybę siejusį „ryšį“.

Po susitikimo Pranciškus ir E. Macronas išėjo šypsodamiesi ir apsikabino.

Prancūzijos prezidentas padovanojo pontifikui prancūzų rašytojo Georges'o Bernanoso (Žoržo Bernanoso) knygos „Kaimo kunigo dienoraštis“ (Journal d'un curé de campagne) 1949 metų leidimo egzempliorių.

Pranciškus svečiui įteikė bronzinį Šv. Martyno, garsėjusio gailestingumu ir dosnumu, medalį ir pagrindinius savo pontifikato tekstus.

Įteikdamas medalį Pranciškus sakė, kad „vyriausybėje esančiųjų pašaukimas yra ginti vargingiausiuosius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viskas

viskas portretas
masonu itakoje......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių