Prancūzija paduos į teismą „Google“ ir „Apple“ už jų neteisėtas komercines praktikas

  • Teksto dydis:

Prancūzija paduos į teismą JAV technologijų korporacijas „Google“ ir „Apple“ dėl jų taikomų „neteisėtų komercinių praktikų“, tai pareiškė šalies finansų ministras Bruno'as Le Maire'as, informuoja naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pagrindinės pretenzijos technologijų milžinėms siejamos su kainų brukimu operacinių sistemų, kuriomis valdo bendrovės, programėlių kūrėjams.

Preliminarinis Finansų ministerijos tyrimas nustatė, kad korporacijos piktnaudžiavo monopoline padėtimi. Analogiškas veiksmais apkaltinta ir „Amazon“. Korporacijoms gresia milijoninės baudos.

Prancūzijos valstybės bei garsiųjų JAV technologijų bendrovių santykiai pastaraisiais metais pablogėjo. Šalies vyriausybė įkalbinėja jas kurti savo veiklos centrus šalies teritorijoje ir reikalauja mokėti didesnius mokesčius.

Analogiškos pozicijos laikosi Europos Sąjunga, reikalaujanti iš „Apple“ ir „Google“ mokėti mokesčius ten, kur jos iš tikrųjų dirba, o ne šalyse su švelnesne mokestine sistema, tokiose kaip Liuksemburgas ar Airija.

Pavyzdžiui, 2016 m. rugpjūčio 30 d. Europos Komisija (EK) paskelbė sprendimą, kuriame teigiama, kad „Apple“ ir Airijos susitarimas dėl valstybės pagalbos buvo neteisėtas, ir nurodė Airijos vyriausybei iš JAV bendrovės išsireikalauti 13 mlrd. eurų mokesčių. Sprendimas sulaukė nemažai kritikos ir teiginių, kad jį priėmus Europa taps mažiau patraukli užsienio investuotojams ir kad „Apple“ nepadarė nieko blogo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių