Prancūzijoje prieštaringai vertinamame aukcione parduota giljotina

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje trečiadienį buvo parduota 150 metų senumo giljotina „su keliais įlenkimais ant ašmenų“, nors jos pardavimui nepritarė aukcionų priežiūros tarnyba.

Trijų metrų aukščio egzekucijų prietaisą, kuriuo Prancūzijos nusikaltėliams mirties bausmės būdavo vykdomos iki 1977 metų, už 8 008 eurus įsigijo vienas prancūzų milijonierius.

Aukcionų namai „Drouot“ pabrėžė, kad ši giljotina yra kopija, niekada nenaudota nukirsdinimams, tačiau kadaise ji buvo eksponuojama Prancūzijos sostinėje įsikūrusiame kankinimų muziejuje.

Giljotinų pardavinėjimas yra vertinamas labai prieštaringai Prancūzijoje, kur mirties bausmė buvo uždrausta tik 1981 metais. Jos pardavimui priešinosi ir Prancūzijos aukcionus kontroliuojanti tarnyba.

„Jie neturėtų pardavinėti šios giljotinos, – sakė jos atstovas laikraščiui „Le Parisien“. – Tokie daiktai kaip į (nacių mirties) stovyklas išsiųstų žmonių drabužiai ir kankinimų įrankiai yra labai delikatūs dalykai.“

Tačiau 2011 metais tai nesutrukdė įvykti kitam aukcionui toje pačioje salėje, kur panaši giljotina buvo parduota už 220 tūkst. eurų. Tuomet buvo pranešta, kad tarp aukciono dalyvių buvo ir JAV popmuzikos žvaigždė Lady Gaga.

Aukcionų priežiūros tarnybai nepavyko užkirsti kelią ir šiam pardavimui, nes anksčiau viename Paryžiaus džiazo klube stovėjusi giljotina buvo parduodama kaip bankrutavusio klubo turtas.

„Nacionalinis skustuvas“

XIX amžiaus pabaigoje pagaminta giljotinos kopija trečiadienį buvo parduota po dvi minutes trukusių varžytinių keistuoliui prancūzų pramonininkui Christophe'ui Fevrier (Kristofui Fevrijė).

Tačiau ne visos giljotinos sulaukia savo pirkėjų. Prieš ketverius metus vakariniame Nanto mieste vykusiame aukcione buvo siūloma pirkti 40 tūkst. eurų įvertintą žudymo prietaisą, bet jo niekas neįsigijo.

2012 metais Prancūzijos kultūros ministerija įsikišo ir sustabdė mėginimą parduoti 812 daiktų, priklausiusių paskutiniajam prancūzų budeliui Alžyre.

Kai Alžyras dar priklausė Prancūzijai, Fernand'as Meyssonnier (Fernanas Meisonjė) įvykdė mirties bausmes 200 žmonių. Dauguma jo aukų buvo Alžyro kovotojai už nepriklausomybę.

Giljotinos, kartais dar prancūziškai vadinamos „Nacionaliniais skustuvais“ (Le Rasoir National), pirmiausia tapo „humaniška“ kartuvių alternatyva, nes daugelio nuteistųjų mirtis kilpoje būdavo ilga ir kankinama.

Šie įrenginiai ypač išpopuliarėjo po Prancūzijos rezoliucijos, kai 1793–1794 metais buvo giljotinuota 16 tūkst. žmonių.

Paskutinis Prancūzijoje giljotinuotas žmogus buvo tunisietis Hamida Djandoubi (Hamidas Džandubis), nuteistas už jaunos moters nužudymą ir kankinimą. Mirties bausmė jam buvo įvykdyta Marselio kalėjime 1977 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Idijotas va ka reiske kai pinigai per sikna lenda

:;(

:;( portretas
durnius

...

... portretas
Bus galima individualiai 'atbėgėlius' kirsdint?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių