Prancūzijos istorinės fregatos kopija išplauks į Bostoną

  • Teksto dydis:

Tiksli istorinės burinės fregatos, plukdžiusios prancūzų karius ir lėšas Amerikos revoliucionieriams, kopija išplauks į Bostoną su prezidento palaiminimu, šampanu ir fejerverkais.

Per šeštadienio vakarą vyksiančias iškilmingas išlydėtuves 65 metrų ilgio burlaivis „Hermione“, kurį pastatyti kainavo 25 mln. eurų, sieks atkartoti 1780 metais surengtą kelionę per Atlanto vandenyną, kai markizo Lafayette'o (Lafajeto) vadovaujama įgula padėjo pakloti pamatus Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų ryšiams.

Lafayette'as įtikino Prancūzijos karalių Louis XVI (Liudviką XVI) suteikti karinę ir finansinę pagalbą George'o Washingtono (Džordžo Vašingtono) pajėgoms. Markizas išplaukė 1780 metų kovo 21 dieną ir po 38 dienų pasiekė Bostoną, kur smarkiai prasidėjo prie Amerikos revoliucionierių galutinės pergalės prieš Britaniją.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) planuoja surengti trumpą vizitą šiame laive prieš oficialų išplaukimą šeštadienio vakarą.

„Hermione“ buvo atstatyta po beveik du dešimtmečius trukusio planavimo, lėšų rinkimų ir kruopštaus darbo. Remdamiesi kapitono užrašais ir tų laikų rankraščiais, jūrų ekspertai ir istorikai pasirūpino, kad statant kopiją būtų naudojamos tos pačios medžiagos ir metodai kaip ir statant originalą.

Jūreiviai rankomis pasiuvo drobines bures, kurių bendras plotas – 2,2 tūkst. kvadratinių metrų, inžinieriai atkūrė takelažo sistemą. „Hermione“ netgi buvo pastatytas toje pačioje laivų statykloje – Rošforo uostamiestyje pietvakarių Prancūzijoje.

„Tai buvo labai ilgas projektas, – sakė Milesas Youngas (Mailsas Jangas), asociacijos „Friends of Hermione-Lafayette in America“ („Hermione“ ir Lafayette'o draugai Amerikoje“). Mūsų dienomis nelabai lengva atkurti XVIII šimtmečio karo laivą. ... Prireikė didžiulių pastangų, kad surastume pakankamai ąžuolų, dėl savo natūralaus pavidalo tinkamų šturvalui pagaminti.“

Per Atlanto vandenyną plauksiančios fregatos įgulą sudaro savanoriai burlaivių entuziastai.


Šiame straipsnyje: HermionefregataPrancūzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių