Prancūzijos Le Pen partija planuoja persitvarkyti ir pakeisti pavadinimą

  • Teksto dydis:

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Nacionalinis frontas (FN) penktadienį turėtų patvirtinti naują savo pavadinimą ir pradėti naują erą po jo lyderės Marine Le Pen (Marin Le Pen) didelio pralaimėjimo praėjusių metų prezidento rinkimuose.

Partijos nariai per pietrytiniame Liono mieste rengiamą suvažiavimą veikiausiai pritars pasiūlymui atsisakyti dabartinio pavadinimo ir pavadinti politinį judėjimą Nacionaliniu sambūriu (Rassemblement national).

„Nacionalinis frontas suaugo... jo būdas pasikeitė. Jis nuėjo (kelią) nuo protestų partijos savo jaunystėje, opozicinės partijos, iki vyriausybės partijos“, - M. Le Pen sakė Prancūzijos televizijai, kovą paskelbusi apie planus pertvarkyti savo partiją.

Ji tikisi pritraukti rinkėjų, remiančių jos konservatyvias, euroskeptiškas pažiūras ir nusistatymą prieš imigrantus, tačiau galbūt vengiančių palaikyti judėjimą dėl kurstytojiškos jos tėvo, FN įkūrėjo, Jeano-Marie Le Peno (Žano Mari Le Peno) pozicijos.

„Tai visuomet buvo partijos dilema: stengtis pritraukti klasikinę dešinę ir tuo pat metu saugoti Nacionalinio fronto simbolį, kuris toli nenuėjo“, - naujienų agentūrai AFP sakė kraštutinių dešiniųjų judėjimus tyrinėjanti istorikė Valerie Igounet (Valeri Igunė).

„Partijos aktyvistai gali nesutikti su kontroversiškesniais (J.-M. Le Peno) komentarais, bet dauguma gerbia jį už tai, ką jis pastatė“, - teigė ji.

Praėjusiais metais M. Le Pen jau nebespausdino savo pavardės ant kampanijos plakatų, o jos dukterėčia Marion Marechal (Marion Marešal), laikoma kylančia dešiniojo sparno politikos žvaigžde, net nustojo naudoti šią pavardę.

Norėdama įtikti 48 proc. FN narių, pernai atliktoje apklausoje nepritarusiems pervadinimui, M. Le Pen nusprendė nekeisti partijos liepsną vaizduojančio logotipo; jį J.-M. Le Penas pasiskolino iš neofašistinio Italijos socialinio judėjimo, kuriuo jis itin žavėjosi.

Galų gale M. Le Pen išmetė savo tėvą iš partijos už dažnus antisemitinius komentarus. Tokiu būdu ji mėgino parodyti rinkėjams, kad FN yra įprasta ir perspektyvi politinė jėga.

Nepaisant to, M. Le Pen vis dar stengiasi atsistoti ant kojų po skausmingo pralaimėjimo pernai vykusiuose prezidento rinkimuose Emmanueliui Macronui (Emanueliui Makronui), nors ir surinko rekordinį savo partijai balsų skaičių (34 procentus).

FN neseniai susidūrė su finansavimo problemomis, o M. Le Pen buvo pareikšti kaltinimai už tai, kad socialiniame tinkle "Twitter" paskelbė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ žvėriškumus vaizduojančių nuotraukų bei tariamai švaistė Europos Parlamento lėšas.

Artėjant kitąmet vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams, ji mėgino palenkti savo pusėn kitų dešiniųjų grupių lyderių, bet kol kas nesėkmingai.

Nuo M. Le Pen nusisuko net kai kurie įstatymų leidėjai iš jos partijos, tokie kaip Bernard'as Monot (Bernaras Mono), kuris ketvirtadienį paliko FN ir sukritikavo politinę jėgą už tai, kad dėmesį skiria vien „saugumui, kovai su terorizmu ir imigracijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tu pat uz grotu

Tu pat uz grotu portretas
Skaityk spauda,tas ruselis Antonovas jau supakuotas pacios Rusijos,ko dar rasineji,matomai dar moka rublius...lieps tuoj grazinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių