Prancūzijos parlamentas ragina nepratęsti sankcijų Rusijai

  • Teksto dydis:

Prancūzijos parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, raginančią vyriausybę nepritarti sankcijų Rusijai, kurios jai buvo įvestos dėl konflikto Rytų Ukrainoje, pratęsimui.

Parlamentaras Thierry Mariani (Tjeri Mariani) iš konservatyvios Respublikonų partijos sakė, kad praėjus dvejiems metams nuo konflikto tarp Kijevo ir Maskvos remiamų separatistų pradžios aišku, kad Europos Sąjungos sankcijos „visiškai neveiksmingos“.

„Minsko (taikos) susitarimai yra aklavietėje, paliaubos nerūpestingai pažeidinėjamos abiejų pusių“, o žadėtos reformos dar nepradėtos įgyvendinti, sakė vienas iš rezoliucijos rėmėjų Th.Mariani.

Jis pridūrė, kad šios priemonės „pavojingos mūsų ekonomikai“, kaip pavyzdžius pateikdamas dėl krizės nutrauktą dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Rusijai kontraktą ir padarinius prancūzų ūkininkams dėl maisto produktų importo draudimo, kurį įvedė Rusija, atsakydama į Vakarų sankcijas.

Dėl Rusijos paskelbto embargo Prancūzijoje nukrito kai kurių prekių, tokių kaip kiauliena ir pienas, kainos.

Dešimtys ūkininkų atsidūrė prie bankroto slenksčio ir pastaraisiais mėnesiais organizavo daugybę protesto akcijų visoje Prancūzijoje.

Už neprivalomo pobūdžio rezoliucijos priėmimą pasisakė 55 deputatai, daugiausia dešinieji, kraštutiniai dešinieji ir kraštutiniai kairieji, o 44 įstatymų leidėjai, daugiausia valdančiosios Socialistų partijos nariai ir žalieji, balsavo prieš.

Kai kurie deputatai akcentavo, kaip svarbu sudaryti „aljansą“ su Rusija kovai su bendru priešu - džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ ir ieškant Sirijos konflikto sprendinio.

Prancūzijos valstybės sekretorius Europos reikalams Harlemas Desiras (Harlemas Deziras) sakė, kad nors Rusija yra strateginė partnerė, bendradarbiavimas turi priklausyti nuo „pagarbos tarptautinei teisei“.

„Taip, mes norime, kad būtų atšauktos sankcijos, susijusios su krize (separatistų kontroliuojamame Rytų Ukrainos) Donbaso regione. Taip, jei bus gerbiami Minsko susitarimai, jos bus atšauktos. Tokia yra Europos Sąjungos pozicija, ir būtų klaida pasitraukti iš šios sistemos“, - pabrėžė jis.

ES praėjusį mėnesį sankcijas beveik 150 asmenų iš Rusijos ir Ukrainos  pratęsė iki rugsėjo, kai jos bus vėl peržiūrėtos.

Kijevas ir jo Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją, kad ji 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir kursto separatistų sukilimą šalies rytuose, siekdama išsaugoti savo įtaką buvusioje sovietinėje kaimynėje ir sutrukdyti jai siekti narystės Europos Sąjungoje bei NATO.

Dvejus metus trunkantis sukilimas jau nusinešė apie 9 200 gyvybių.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ( ESBO) vyriausiasis stebėtojas Ukrainoje trečiadienį sakė, kad pastarosiomis savaitėmis fiksuojama rekordiškai daug paliaubų pažeidimų.


Šiame straipsnyje: PrancūzijaRusijaParlamentaskaras Ukrainojesankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai gerai

Labai gerai portretas
siūlo.Nes ir Lietuva per ta kvailą poelgi iššaukta dėl xaxolu patyrė(ia)didžiulius nuostolius.Apie kuriuos žurnaliugos niekur nė cypt:D)

P`

P` portretas
Paprasčiausi skystablauzdžiai. O kur didžiosios EU vertybės: Krymo totorių žmogaus teisės ir pan. Prancūzija kaip buvo kolonijinė imperija taip ir liko. Ir remia panašius.

matosi

matosi portretas
frankai nepamirso Napaleono zlugimo ir bijo rusu o del siandienos tai?????
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių