Prezidentas: perėjimas prie mokymo vien latvių kalba turi būti laipsniškas

  • Teksto dydis:

Perėjimas prie mokymo Latvijoje vien latvių kalba turi būti laipsniškas, trečiadienį po susitikimo su premjeru Mariu Kučinskiu sakė prezidentas Raimondas Vėjuonis.

Latvijos švietimo ir mokslo ministerija planuoja, kad nuo 2020-2021 mokslo metų visų bendrojo lavinimo dalykų vidurinėse mokyklose bus mokoma tik latvių kalba, bet nacionalinių mažumų mokyklose išliks galimybė mokytis gimtosios kalbos, literatūros ir su kultūra bei istorija susijusių dalykų.

Komentuodamas ministerijos planus po trejų metų visų dalykų vidurinėse mokyklose mokyti tik latvių kalba, R. Vėjuonis pabrėžė, kad tam iš pradžių reikia užtikrinti visas būtinas sąlygas: pedagogai turi būti pasirengę mokyti latvių kalba, be to, iš pradžių latvių kalbą reiktų įvesti vaikų darželiuose. Ikimokyklinio amžiaus vaikai kalbas įsisavina greičiau nei mokyklinio amžiaus vaikai, pažymėjo prezidentas.

„Latvijoje yra tik viena valstybinė kalba – latvių. Jeigu ministerija siūlo palaipsniui pereiti prie mokymo latvių kalba, būtų žengta link to, kad šalyje būtų viena vienintelė valstybinė kalba, kurią Latvijos gyventojai vartotų kasdieniam bendravimui“, – sakė jis.

Pasak R. Vėjuonio, būtina apmąstyti, ką ir kaip padaryti šiam klausimui išspręsti, todėl Švietimo ir mokslo ministerijai pavesta parengti ataskaitą su tiksliu aprašymu, kaip bus vykdoma pereiga.

„Kai šita ataskaita bus parengta, bus galima įvertinti, o kol kas tai tik aptariama idėja“, – pabrėžė prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių