Prieš G-20 susitikimą A. Merkel buria sąjungininkus Europoje

Vokietijos kanclerė buria Vakarų Europos sąjungininkus prieš kitą savaitę vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą, kad būtų parengta bendra strategija. Jungtinių Valstijų prezidentui kartojant, kad Amerika svarbiausia, kitos Vakarų sąjungininkės bando būti vieningos, kad neatsitiktų kaip per kitus viršūnių susitikimus, kai Europa pasidalijo į šiaurės-pietų ir rytų-vakarų frontus.

Angela Merkel sukvietė Europos viršūnes pasitarti, nes santykiai su Donaldu Trumpu sudėtingi, teigia diplomatai, nepageidavę būti įvardyti. Pasak apžvalgininkų, Vokietijos kanclerė rengiasi rimtai kovai, nes šis Didžiojo G-20 susitikimas bus bene labiausiai susiskaldęs. Nes ir kiti dalyviai nežada nieko gera.

Kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Turkijos, Saudo Arabijos lyderiais teks svarstyti klausimus, kuriuose pilna vadinamųjų minų laukų – karą Sirijoje, Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir Kataro diplomatinį izoliavimą dėl paramos džihadistams, kovą su klimato kaita.

Ko tikisi iš G-20 susitikimo A. Merkel išdėstė Bundestage, neminėdama vardų pabrėžė, kad klysta tie, kurie izoliuodamiesi bando spręsti savo problemas, taip pat, kad Europa besąlygiškai vykdys Paryžiaus kovos su klimato kaita susitarimą, iš kurio Amerika nutarė pasitraukti. 

„Pasaulis nelauks mūsų, europiečių, Europa turi į savo rankas imti savo likimą, rodyti pasauliui daugiau atsakomybės. Gebame patys tai padaryti ir kitus įtikinti taip pat elgtis, G-20 viršūnių susitikimu stengsiuosi pasiųsti ryžto žinią“, – žada Vokietijos kanclerė.

D. Trumpo politika prieš imigrantus padrąsino ir kai kurias Vidurio Europos nares nepriimti imigrantų, A. Merkel „atvirų durų“ migrantams politika, nors jau ribojama, joms nepatinka. Europa dalijasi ir  į vadinamuosius Rytus ir Vakarus. Susiskaldymo nebuvo, kai turtingesnės Europos šalys savo finansais stiprino rytines šalis, bet jis vėl esą ėmė ryškėti, kai į Europą plūstelėjo migrantų banga.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis pabrėžė, kad Vokietijos vyriausybė nerengia antiamerikietiškos strategijos. Juk pakviestų vienytis valstybių - Prancūzijos, D. Britanijos, Italijos, Nyderlandų, Ispanijos –požiūris į dabartinį Vašingtoną skirtingas. Į lietaus merkiamą Berlyną atvyko ir Europos Komisijos bei Vadovų Tarybos pirmininkai Jeanas-Claude`as Junckeris ir Donaldas Tuskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Merkel sajungininkai europoje

Merkel  sajungininkai  europoje portretas
yra-- du ...prancuziskas mikronas, ir lietuviskas grybas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių