Protestas prieš abortų draudimo įstatymą subūrė tūkstančius lenkų

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai lenkų penktadienį išėjo į gatves protestuoti prieš planus griežtinti abortų įstatymą, o Europos Taryba perspėjo, kad naujoji priemonė prieštarautų Varšuvos įsipareigojimams dėl žmogaus teisių.

Varšuvoje demonstrantai, vyrai ir moterys, nešė plakatus su užrašais „Stop“ ir „Mes norime pasirinkimo, o ne terorizavimo“.

Sostinės rotušės atstovas sakė, kad protestavo maždaug 55 tūkst. žmonių. Provyriausybinės valstybinės televizijos TVP duomenimis, protestuotojų buvo keli tūkstančiai.

„Juodojo penktadienio“ mitingai taip pat vyko kituose šalies miestuose, įskaitant Gdanską, Krokuvą, Poznanę, Ščeciną ir Vroclavą.

Varšuvoje demonstrantai susirinko prie parlamento ir žygiavo prie policijos saugomos valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) būstinės.

Kiti prie PiS būstinės žygiavo nuo Varšuvos arkivyskupo rūmų, pakeliui sustodami prie bažnyčių.

„Esu čia todėl, kad pykstu ... Mūsų politikai kišasi į dalykus, kurie yra ne jų reikalas“, – naujienų agentūrai AFP sakė rašytoja Joanna Olech (Joana Olech).

„Mes priimame sprendimus pagal savo sąžinę ir nenorime, kad už mus spręstų vyskupai“, – pridūrė ji.

Europos Taryba perspėja

Pagal įstatymo projektą, kurį gali priimti konservatorių dominuojamas parlamentas, būtų uždrausti visi abortai, išskyrus motinos išžaginimo ir incesto atvejais. Tačiau nebūtų galima atlikti abortų vaisiaus apsigimimo atvejais.

Mes priimame sprendimus pagal savo sąžinę ir nenorime, kad už mus spręstų vyskupai.

Anksčiau penktadienį Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas perspėjo Varšuvą: „Jei bus priimtas, šis įstatymo projektas panaikins galimybę nutraukti nėštumą didelio vaisiaus sutrikimo atvejais, įskaitant atvejus, kai toks sutrikimas yra mirtinas. Šis žingsnis neatitiktų Lenkijos įsipareigojimų pagal tarptautinę žmogaus teisių teisę.“

Pernai vyriausybė išleido klipą, kuriuo ragino lenkus „daugintis kaip triušiai“. Tai buvo vienas iš virtinės dažnai prieštaringai vertinamų 2015 metais į valdžią atėjusios PiS administracijos priemonių skatinant gimstamumą katalikiškoje Lenkijoje, kuris yra tarp mažiausių Europoje.

Vyriausybė nutraukė valstybės finansavimą apvaisinimui mėgintuvėlyje, o 2016 metais bandė sugriežtinti ir taip griežtą abortų draudimą, bet nusileido dėl visoje šalyje vykusių protestų.

Pagal tuometinius pasiūlymus, kurie buvo griežtesni už naujausią įstatymo projektą, gydytojams, pacientėms ir kitiems asmenims, dalyvaujantiems abortuose, būtų numatytos įkalinimo iki penkerių metų bausmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dulkintis lenkaitės nori, o benkratų auginti - ne?.. O juk tokia puiki eksporto prekė Norvegijos lesbėms.

tokiais

tokiais portretas
draudimais norima suvarzyti zmogaus pasirinkima ir tai daroma kad veliau galima butu vaikus atimti o remiamasi vatikano nurodymu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių