V. Putino jubiliejaus proga - raginimai rinktis į protestus

  • Teksto dydis:

Kalinamas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas paragino tūkstančius šalininkų šeštadienį, per prezidento Vladimiro Putino gimtadienį, dalyvauti mitinguose visoje šalyje ir protestuoti prieš beveik du dešimtmečius trunkantį jo valdymą.

Charizmatiškasis kovotojas su korupcija, kuris yra deklaravęs savo ketinimus dalyvauti kovo mėnesį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, viliasi, kad protestai įvyks maždaug 80-yje Rusijos miestų. Pagrindiniai mitingai planuojami V.Putino gimtajame Sankt Peterburge ir sostinėje Maskvoje.

Kreipimesi, kurį padiktavo iš kalėjimo kameros, 41 metų A.Navalnas, Yale'io (Jeilio) universitete išsilavinimą įgijęs teisininkas, gyvenimą valdant V.Putinui palygino su priverstine „ropių“ dieta.

„Jei nieko nedarysime, jie mus šiomis prakeiktomis ropėmis šers visą likusį mūsų gyvenimą. Ir mūsų vaikus“, – šią savaitę sakė A.Navalnas.

Pirmadienį teismas jam skyrė 20 parų arešto už nesankcionuoto protesto organizavimą.

Policija A.Navalną sulaikė penktadienį ir neleido jam išvykti į planuotą mitingą Žemutinio Naugardo mieste. Pranešama, kad vietos valdžia buvo davusi leidimą rengti tą demonstraciją.

Rinkimai su keliais kandidatais, A.Navalno paleidimas iš kalėjimo ir leidimas jam dalyvauti rinkimuose yra pagrindiniai opozicijos reikalavimai.

Maskvos ir Sankt Peterburgo pareigūnai neleido protestuotojams rinktis šių miestų centruose ir mitingai galėtų baigtis smurtu.

Penktadienį A.Navalno kampanija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame žymus rusų kino režisierius Andrejus Zviagincevas pareiškė esąs pasipiktinęs, kad prezidentas V.Putinas trukdo A.Navalnui dalyvauti kitų metų rinkimuose.

Jis kritikavo rinkimus, kuriuose „siūloma rinktis vieną (kandidatą) iš vieno“.

A.Navalnas pareiškė dalyvausiantis prezidento rinkimuose 2018 metų kovą, bet Rusijos rinkimų komisijos pareigūnai sakė, kad jis yra teistas, jam skirta lygtinė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už lėšų grobstymą, todėl jis esą negali kandidatuoti į šalies prezidentus.

Kremlių kritikuojantis vyras tvirtina, kad pastaroji byla buvo politiškai motyvuota.

A.Navalnas ne kartą susidūrė su teisinėmis kliūtimis, kratomis, išpuoliais prieš savo kampanijos biurus ir fiziniu smurtu.

Manoma, kad prezidento rinkimuose kandidatuos ir juos laimės dabartinis šalies vadovas V.Putinas, kuris šią savaitę sakė dar neapsisprendęs dalyvauti rinkimuose.

V.Putinas, kuriam šeštadienį sueina 65-eri, Rusiją valdo nuo 1999-ųjų.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas savo gimtadienį švęs su šeima, be to, šią dieną pirmininkaus Rusijos saugumo tarybos posėdžiui.

Pareigūnai ir Kremliaus šalininkai gimtadienio proga negaili liaupsių šalies lyderiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Būk prakeiktas, išgama putinai

Anonimas

Anonimas portretas
Maskvoje gyvena apie 15 milijonų gyventojų, o susirinko keli šimtai spuoguotų paauglių pasitenkinančių 20 sorososo dolcų už riaušių kėlimą.

Algis

Algis portretas
A- ha! :) Vel susirinks spuoguotu, dar nesubrendusiu malaletku ir LGBT aktyvistu bureliai parekauti. Tegul ismoksta teisingai savo mintis reiksti, o po to i politika. O Navalnas... Bliaaaa-aaaa... Nu koks is jo politikas..?! Cia jam geju paradui vadovaut, o didziule sali valdyt...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių