R. Erdoganas grįžta vadovauti valdančiajai partijai

  • Teksto dydis:

Sekmadienį valdančioji Turkijos partija ketino savo vadovu išsirinkti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną) po trejų metų pertraukos, sparčiai imdamasi pokyčio, dėl kurio sutarta prieštaringai vertinamame referendume dėl galių išplėtimo.

Valdančiosios partijos „Teisingumas ir plėtra“ (AKP) specialusis suvažiavimas Ankaroje turėjo vieninteliu kandidatu R.T.Erdoganu šiame poste pakeisti premjerą Binali Yildirimą (Binalį Jildirimą).

R.T.Erdoganas, vienas AKP steigėjų, į partiją vėl įstojo gegužės 2 dieną, daugumai rinkėjų balandžio 16-ąją pritarus pokyčiams ir įtvirtinus vykdomąją prezidento valdžią.

Pagal senąją konstituciją, valstybės vadovas turėjo nutraukti santykius su savo politine partija, tad R.T.Erdoganas 2014 m. išstojo iš AKP ir, vos išrinktas prezidentu, atsistatydino iš jos vadovų.

Perimdamas vadovavimą partijai, R.T.Erdoganas vėl galės kontroliuoti kasdienius sprendimus, susitarimus ir strategiją, partijai rengiantis 2019 m. rinkimams.

Tūkstančiai ištikimų partijos rėmėjų susigrūdo į Ankaros sporto areną ir prezidentą pasitiko kaip roko žvaigždę, mat pirmą kartą nuo 2014 metų jis dalyvauja dideliame partijos renginyje.

Per kolonėles griaudžiant Turkijos pop žvaigždės Uguro Isilako (Uhuro Išilako) jam sukurtai dainai, prezidentas į minią mėtė gėles.

„Mes vėl kartu“, - nuo autobuso stogo prie arenos laukiančiai miniai sakė R.T.Erdoganas ir pridūrė į senąsias pareigas grįžtantis po 998 dienų pertraukos.

„Mano aistra, mano meilė“

Sugrįžti į AKP – pirmasis didelis pokytis, kurį leido balandį surengtas referendumas.

R.T.Erdoganas nedidele persvara laimėjo referendumą, užsitikrinęs 51,4 proc. rinkėjų paramą, tačiau didžioji dalis naujųjų pokyčių, taip pat ir premjero pareigų atsisakymas, įsigalios tik po 2019 m. lapkričio 3 d. rengiamų rinkimų.

Tačiau kaip lyderis, R.T.Erdoganas gali nuspręsti dėl partijos krypties, rengiantis 2019 m. kovą rengiamiems vietos valdžios rinkimams, ir vėliau lapkritį vyksiantiems parlamento ir prezidento rinkimams.

B.Yildirimas, kuris kol kas lieka premjero pareigose, pereis į naujai įsteigtas vicepirmininko pareigas, šeštadienį pranešė AKP vadovo pavaduotojas Hayati Yazici (Hajatis Jazidžis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių