R. Sunakas kol kas atsisako sušaukti visuotinius JK rinkimus

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmadienį tvirtino, kad jo valdančioji Konservatorių partija gali laimėti visuotinius rinkimus, nors apklausos nuolat rodo priešingai, tačiau atsisakė nustatyti balsavimo datą.

Jis gynė 14 metų valdžioje esančius torius ir teigė, kad valdant Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) Leiboristų partijai, kuriai prognozuojamas sugrįžimas į valdžią, Britanija būtų mažiau saugi.

JK lyderis teigė esąs įsitikinęs, kad jo partija laimės penktą kadenciją iš eilės, tačiau pripažino, kad leiboristai, kurie nuo 2010 metų yra opozicijoje, galiausiai gali perimti vyriausybės vairą.

„Pakankamai gerai matau situaciją, kad galėčiau pripažinti, jog taip, galbūt jie gali prasiskinti kelią į pergalę“, – sakydamas kalbą Londono centre teigė R. Sunakas, kaltindamas leiboristus panikos kėlimu ir psichologinėmis manipuliacijomis.

„Tačiau nemanau, kad tai pavyks, nes širdyje esame optimistų tauta“, – pridūrė jis, prieš įspėdamas apie kelis pavojus.

R. Sunakas kaip grėsmes, su kuriomis reikia kovoti, įvardijo Rusijos karą Ukrainoje, Irano veiksmus Artimuosiuose Rytuose ir dirbtinio intelekto keliamą netikrumą.

Jis taip pat paminėjo autoritarines valstybes, įskaitant Kiniją ir Šiaurės Korėją, Škotijos nacionalistus, kurie nori atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės, ir atstūmimo kultūrą (angl. cancel culture).

„Mūsų šalis atsidūrė kryžkelėje, – sakė jis. – Esu įsitikinęs, kad ateinantys keleri metai bus vieni pavojingiausių ir kartu labiausiai transformuojančių, kokius mūsų šalis kada nors yra mačiusi.“

„Laukia audros“

R. Sunako kalba dešiniojo sparno analitiniame centre „Policy Exchange“ – tai aiškus priešrinkiminis pasiūlymas rinkėjams, leiboristams vis dažniau pristatinėjant savo politikos kryptis.

K. Starmerio užsipuolimas taip pat leido suprasti, kad galimai laukia arši ir asmeniška rinkimų kova.

Tačiau R. Sunakas vėl atsisakė kalbėti apie tai, kada jis sušauks rinkimus, ir pakartojo savo gerai žinomą poziciją, kad jie įvyks antroje šių metų pusėje.

Rinkimai privalo įvykti iki 2025 metų sausio pabaigos.

Nuo itin trumpo Liz Truss (Liz Tras) premjeravimo, kuris baigėsi 2022 metų spalį, leiboristai apklausose dviženkliu skirtumu lenkia torius, o anksčiau šį mėnesį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose konservatoriai patyrė didelių nuostolių.

Opozicija žada atsakingai valdyti ekonomiką ir tikisi pasiekti neseniai R. Sunako duotą pažadą padidinti išlaidas gynybai iki 2,5 proc. nuo BVP.

Tačiau premjeras tvirtino, kad tik jo partija gali apsaugoti britų saugumą ir finansinę apsaugą.

„Laukia audros. Pavojai pernelyg realūs“, – sakė R. Sunakas, anksčiau ėjęs iždo sekretoriaus pareigas.

„Tačiau Britanija vėl gali didžiuotis. Britanija vėl gali pasitikėti savimi. Nes imdamiesi drąsių veiksmų ir turėdami aiškų planą, mes galime sukurti ir sukursime saugią ateitį“, – teigė premjeras.

Paklaustas apie R. Sunako kalbą, K. Starmeris sakė, kad saugumas bus leiboristų administracijos „pirmasis prioritetas“.

Jis teigė, kad prie balsadėžių bus galima rinktis tarp „pasikeitusios Leiboristų partijos, kuriai svarbiausia – šalis, o partija – antra“, ir konservatorių „chaoso ir susiskaldymo“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių