R. T. Erdoganas lankosi Vengrijoje antrą kartą per keturis mėnesius

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį atvyko į Budapeštą susitikti su savo sąjungininku Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu – tai antrasis jo vizitas į šią šalį per keturis mėnesius, siekiant stiprinti tarpusavio ryšius.

R. T. Erdoganas bus sutiktas su karinėmis iškilmėmis istorinėje Budapešto Didvyrių aikštėje, o po to susitiks su Vengrijos prezidente Katalin Novak ir su V. Orbanu.

Kaip pranešė Turkijos prezidentūra, bus aptariami aktualūs „regioniniai ir pasauliniai klausimai“ ir „veiksmai, kurių reikia imtis dvišaliam bendradarbiavimui stiprinti“.

Pirmadienio darbotvarkėje taip pat turėtų būti svarstomi energetinio saugumo ir Švedijos narystės NATO klausimai, nes Vengrija ir Turkija – vienintelės aljanso narės, dar neratifikavusios šios šalies paraiškos.

Anksčiau šį mėnesį R. T. Erdoganas iškėlė sąlygą, kad Turkija ratifikuos Švedijos paraišką dėl narystės NATO, jei JAV Kongresas „tuo pat metu“ patvirtins Ankaros prašymą dėl naikintuvų F-16 įsigijimo.

R. T. Erdogano vizitas sutampa su abiejų šalių diplomatinių santykių užmezgimo 100-osiomis metinėmis.

Vėliau pirmadienį abu vadovai pirmininkaus Turkijos ir Vengrijos aukšto lygio strateginio bendradarbiavimo tarybos posėdžiui. Taip pat planuojama pasirašyti su V. Orbanu keletą dvišalių susitarimų.

Vengrija yra vienintelė ES valstybė narė, kuri nuo karo Ukrainoje pradžios palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi.

Pastaraisiais metais Vengrija vykdė atsivėrimo Rytams politiką, ne tik Rusijos, bet ir Kinijos bei Vidurinės Azijos šalių atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių