Rumunijos premjerė smerkia protestuotojus, gina policijos veiksmus

  • Teksto dydis:

Rumunijos premjerė Viorica Dancila (Viorika Denčilė) parašė Briuseliui laišką, kuriame apibūdino praėjusią savaitę Bukareštą apėmusius protestus kaip mėginimą nuversti vyriausybę ir gynė griežtus policijos veiksmus per demonstracijas, penktadienį paskelbė rumunų žiniasklaida.

„Manau, kad šie mėginimai smurtu nuversti teisėtą vyriausybę gali sukurti pavojingą precedentą demokratinėms valstybėms“, – žiniasklaida citavo V. Dancila laišką Europos Komisijos vadovui Jeanui-Claude'ui Junckeriui (Žanui-Klodui Junkeriui) ir jo pavaduotojui Fransui Timmermansui (Fransui Timermansui).

Vienas EK atstovas patvirtino, kad laiškas buvo gautas, ir pridūrė, kad atsakymas bus pateiktas „tinkamu laiku“.

Praėjusį penktadienį į Rumunijos sostinės gatves išėjo per 80 tūkst. žmonių, kaltinusių kairiosios pakraipos vyriausybę korupcija ir raginusių valdžią atsistatydinti.

Per griežtos kritikos sulaukusią operaciją policija išvaikė minią vandens patrankomis, ašarinėmis dujomis, lazdomis ir pipirinėmis dujomis. Buvo sužeisti per 450 žmonių, įskaitant 30 policininkų, dar apie 30 asmenų buvo areštuoti.

Tačiau V. Dancila EK adresuotame laiške tvirtino, jog policijos atsakas buvo „atitiko įstatymus“, ir apkaltino centro dešinės opoziciją kurstant neramumus.

„Rumunija yra stabili šalis, ir vyriausybė ruošiasi perimti ES pirmininkavimą pagal rotacijos principą“, – sausį teigė premjerė, šalyje ir Europos Parlamente nuskambėjus nuogąstavimų, kad dabartinė Rumunijos vyriausybės vadovė nėra pakankamai kvalifikuota savo pareigoms atlikti.

EK antradienį pareiškė atidžiai stebinti įvykius Rumunijoje ir pabrėžė, kad demonstrantai kritiškai vertina „pažangos nebuvimą teismų sistemos reformos ir kovos su korupcija srityse“.

„Taikūs protestai peraugo į smurtą. Smurtas niekada negali būti tinkamas sprendimas politikoje“, – nurodė pagrindinė bloko vykdomosios vadžios institucija.

Praėjusį mėnesį kontroversišku vyriausybės sprendimu buvo atstatydinta antikorupcijos prokurorė Laura Kovesi (Laura Keveši), kurią daugelis rumunų laiko kovos su korupcija simboliu.

Antikorupcinių tyrimų institucija (DNA) su L. Kovesi priešakyje pastaraisiais metais suintensyvino kampaniją prieš vietos ir nacionalinės valdžios postus užimančių pareigūnų korupciją. Dėl šios priežasties institucija sulaukė kaltinimų piktnaudžiavimu įgaliojimais ir užsitraukė daugelio Rumunijos valdančiosios klasės atstovų priešiškumą.

Prieš L. Kovesi atsistatydinimą tūkstančiai jos šalininkų išėjo į gatves pareikšti jai palaikuymo. Šalį taip pat apėmė ilgalaikių protestų prieš teismų reformas banga – kaip rodo kai kurie skaičiavimai, didžiausiose demonstracijose 2017-ųjų vasarį dalyvavo pusė milijono žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių