Rumunijos prezidentas prognozuoja drastiškus pokyčius valdančiojoje koalicijoje

  • Teksto dydis:

Rumunijos išrinktasis prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) antradienį prognozavo, kad artimiausiomis savaitėmis premjero Victoro Pontos (Viktoro Pontos) valdančiąją koaliciją gali palikti pakankamai įstatymų leidėjų, kad dabartiniam ministrų kabinetui tektų atsistatydinti ateinančiais metais.

55 metų Transilvanijos etninis vokietis K.Iohannisas, per savo kampaniją pasisakęs už kovą su korupciją, netikėtai įveikė 42 metų V.Pontą per anksčiau šį mėnesį vykusius prezidento rinkimus.

Duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“, K.Iohannisas prognozavo, kad prezidento rinkimų baigtis išprovokuos pokyčius 65 proc. parlamento daugumoje, kurią kontroliuoja V.Pontos Socialdemokratai ir jų sąjungininkai.

„Visi nori būti laiminčioje pusėje. Taigi tikėtina, kad per artimiausias savaites arba mėnesius įvyks pokyčių parlamente“, – K.Iohannisas sakė savo Nacionalinės liberalų partijos būstinėje Bukarešte.

„Tikėtina, kad 2015 metais įvyks poslinkis, kuris gali suteikti daugumą Nacionalinei liberalų partijai, o ji tai panaudotų, kad pakeistų vyriausybę“, – pridūrė jis.

Su korupcija žadantis kovoti K.Iohannisas, kuris tapo vienu iš populiariausių Europos politinių lyderių socialiniame tinkle „Facebook“, tikino pasieksiantis, kad V.Pontos vyriausybė atsistatydintų.

Prezidentu tapęs K.Iohannisas įgis galimybę skirti naują premjerą, jeigu V.Ponta pralaimės balsavimą dėl nepasitikėjimo, tačiau tai gali įvykti tik tuo atveju, jeigu dešimtys įstatymų leidėjų paliks valdančiąją koaliciją iki visuotinių rinkimų 2016 metais. V.Pontos socialdemokratai yra užsitikrinę svarią daugumą kartu su dviem vidutinio dydžio partijomis ir keliomis mažomis frakcijomis.

Po prezidento rinkimų V.Ponta sakė, kad koalicija yra stabili ir atmetė savo atsistatydinimo galimybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių