Rumunijos prezidentas susitiko su protestuotojais

  • Teksto dydis:

Rumunijos prezidentas sekmadienį paprašė protestuotojų palaikymo reformuojant šalį, kai šiurpaus gaisro viename sostinės naktiniame klube, nulėmusiame vyriausybės atsistatydinimą, aukų skaičius padidėjo iki 45 žmonių.

Prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) buvo pasitiktas minios skanduojamais šūkiais ir švilpimu, kai aplankė „esminių pokyčių“ reikalaujančius demonstrantus Universiteto aikštėje Bukarešto centre, tapusioje jau beveik savaitę nesiliaujančių protestų židiniu.

„Tik kartu galime užtikrinti tuos pokyčius – nei jūs, nei aš vieni to padaryti negalime“, – K.Iohannis sakė keliems šimtams žmonių, susirinkusių į šeštą vakarą iš eilės surengtą mitingą.

Tūkstančiai rumunų išėjo į gatves dalyvauti masiniuose protestuose prieš vyriausybę po spalio 30 dieną įvykusio tragiško gaisro Bukarešto naktiniame klube „Colectiv“, per kurį daug kitų žmonių buvo sužeisti.

Daugelio nuomone, nepakankamas saugumo standartų laikymasis tame klube atspindi šalies, kuri yra viena neturtingiausių Europos Sąjungoje, platesnes problemas, tokias kaip korupcija.

Premjeras Victoras Ponta (Viktoras Ponta), kuris jau kelias ankstesnes savaites patyrė spaudimą dėl jam iškeltos korupcijos bylos, atsistatydino trečiadienį, sakydamas, kad aukščiausio rango pareigūnai turi prisiimti atsakomybę dėl tos tragedijos.

Tarp vėliausių šio incidento aukų, mirusių nuo žaizdų sekmadienį, buvo rumunų roko grupės „Goodby to Gravity“, per kurios koncertą kilo tas gaisras, būgnininkas, kurį mėginta išgabenti gydyti į Šveicariją.

Muzikantą skraidinantis lėktuvas turėjo sugrįžti, kai paciento būklė pablogėjo tuojau po pakilimo. Du tos grupės gitaristai mirė kitą dieną po gaisro, o du, kurie irgi smarkiai nukentėjo, tebėra gydomi ligoninėje.

Anksčiau sekmadienį mirė trys kiti žmonės: du jauni rumunai ir turistas iš Turkijos.

„Ateinančios septynios dienos bus sunkiausios gydant sužeistuosius, – šeštadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Nicolae Banicioiu (Nikolajė Beničoju). – Priimame bet kokią pagalbą, bet kokias medikų grupes, atvykstančias iš užsienio.“

Pastarosiomis dienomis aukų skaičius nuolat didėjo, o Rumunijos žiniasklaida kritikavo pareigūnus, kad sunkios būklės pacientai nebuvo laiku išvežti į specializuotas klinikas užsienyje.

„Kodėl Rumunija anksčiau nepaprašė tarptautinės pagalbos?“ – klausė dienraštis „Gandul“, pridūręs, kad ligoninėse sutelkusios pastangas daugiau negu 140 per gaisrą nukentėjusių žmonių gydymui.

Šeštadienį 18 žmonių buvo perkelti į ligonines užsienyje: po aštuoni – į Belgiją ir Nyderlandus, o du – į Austriją. Dar du pacientai sekmadienį turėjo būti išskraidinti į Britaniją ir Vengriją, nurodė Gynybos ministerija.

Pasak gydytojų, apie 100 sužeistųjų tebėra hospitalizuoti, o 44 būklė vis dar esanti kritinė.

Gaisras klube kilo nuo pirotechninių užtaisų per roko grupės koncertą. Išplitusios liepsnos sukėlė paniką ir spūstį minioje, kai klausytojai mėgino ištrūkti per siaurus išėjimus.

Preliminarūs tyrimai rodo, kad klube buvo nesilaikoma daugelio saugumo taisyklių: salėje stigo avarinių išėjimų, o garso izoliacijai buvo panaudotos degios medžiagos.

Tas klubas, kurio trys vadovai buvo suimti praeitą antradienį ir apkaltinti netyčiniu nužudymu, neturėjo teisės rengti koncertų, juolab tokių, kuriuose naudojama pirotechnika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių