Rusija imasi griežtų priemonių prieš protestus organizavusius aktyvistus

  • Teksto dydis:

Rusijos valdžia ketvirtadienį suėmė keletą įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų už jų vaidmenį organizuojant protestus, įvykusius prieš prezidento Vladimiro Putino inauguraciją ketvirtai kadencijai.

Pats A. Navalnas praėjusią savaitę buvo pasiųstas už grotų 20 dienų. Jis bus paleistas prieš pat Pasaulio futbolo čempionato pradžią Rusijoje.

Ketvirtadienį policija taip pat sulaikė A. Navalno advokatą Ivaną Ždanovą prie jo biuro, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė opozicijos politiko Maskvos biuro vadovas Leonidas Volkovas.

Pasak jo, I. Ždanovui gresia 10 dienų kalėjime už raginimus socialiniuose tinkluose rengti nesankcionuotų protestų.

„Jie rado dar vieną „mitingo organizatorių per pasidalytą tviterio žinutę“. Panašu, kad šįkart jie nusprendė uždaryti visus“, – tviteryje parašė L. Volkovas.

I. Ždanovo arešto išvakarėse vienas Maskvos teismas skyrė A. Navalno atstovei Kirai Jarmyš 25 dienų laisvės atėmimo bausmę.

Pati nuteistoji pareiškė, kad tokį sprendimą teisėjai priėmė vadovaudamiesi jos žinute tviteryje.

„25 dienos arešto yra niekai, jei žinai, kad esi teisus ir tave remia tiek daug žmonių. Iki visiems, pasimatysime apeliacijoje“ – paskelbė ji "Twitter".

Antradienį 30 dienų laisvės atėmimo taip pat buvo skirta A. Navalno tinklapio „YouTube“ kanalo vedėjui Ruslanui Šavedinovui.

„30 dienų. Ir toliau raginsiu jus visus dalyvauti kovoje už mūsų šalies ateitį“, – būdamas teisme tviteryje paskelbė aktyvistas.

41 metų A. Navalnas, kuriam buvo uždrausta mesti iššūkį V. Putinui per kovą vykusius prezidento rinkimus, ragino Rusijos gyventojus gegužės 5-ąją rinktis į visoje šalyje vykusią protesto akciją „Jis mums ne caras“.

Per protestus buvo sulaikyta daugiau nei 1 600 jo šalininkų, o policijos pareigūnai ir sukarintų grupių aktyvistai jėga išvaikė demonstrantus Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Nuo 1999-ųjų Rusiją valdantis V. Putinas per kovą vykusius rinkimus užsitikrino ketvirtą kadenciją prezidento poste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių